Veliki hedonista

Ovako se hranio Tito: Jednu namirnicu nikada nije želeo ni da proba!

Bio je veliki hedonista, ovo su mu bile rutine ali jedno jelo je odbio da proba!

Vip priča
15:30h Autor:
Ovako se hranio Tito: Jednu namirnicu nikada nije želeo ni da proba!
Foto: Profimedia

O životu Josipa Broza Tita i dalje se mnogo piše, a kako je privatan život krio od očiju javnosti, često otkrivamo nove detalje. Da je bio veliki hedonista odavno se zna, ali da li ste znali koja je jedina namirnica koju je doživotni predsednik Jugoslavije odbijao da jede?

Naime, Josip se opuštao uz viski star dvadeset godina i pušio cigare iz Havane, a kada je hrana bila u pitanju nije bio puno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oseli u knjizi "Titovi poslednji dani", jugoslovenskom predseniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam sebi stavljao u tanjir ono što želi da pojede u određenom trenutku.

Odbio je da jede samo jednu namirnicu!

"Doneli smo mu puževi a on je rekao: "Ne, ja baš ne bih jeo puževe"", otkrio je slavni slovenski kuvar koji je sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o predsednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

Jedina žena koja je Titu rekla NE: Broz ju je ponizio a onda molio za oproštaj! Njen odgovor šokirao je celu bivšu Jugoslaviju!

foto: Profimedia

Zagorje u srcu

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrukle. Od mesa je najviše voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.

Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je sa ritualnom ispijanja ovog napitka pre spavanja.

Uzimanje čaja od ginsenga u Aziji praksa je već više od 5.000 godina, a njegove blagodati su brojne: poboljšava opšte stanje organizma i mentalne aktivnosti, a preventivno deluje i protiv mnogih bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs