NECENJENA DIVA

Tužna životna priča Lajze Mineli: Molila majku da se ne ubije, živela bez ljubavi, jednu stvar nikad nije prežalila! (FOTO)

Legendarna Lajza Mineli nikada nije uspela da izađe iz senke slavnih roditelja Džudi Garland i Vinsenta Minelija, stalno se borila sa željom da se poslovno dokaže, a nije prežalila to što se nije ostvarila u ulozi majka

Vip priča
Autor:
Tužna životna priča Lajze Mineli: Molila majku da se ne ubije, živela bez ljubavi, jednu stvar nikad nije prežalila! (FOTO)
Lajza Mineli i Džudi Garland, Foto: Profimedia

Iako je ozbiljno zagazila u sedmu deceniju, voljena, hvaljena, ali često i osporavana Lajza Mineli i dalje aktivno nastupa, piše Glossy. Poslednji u nizu njenih postupaka oduševio je javnost.

Kao dete poznatih roditelja Džudi Garland i Vinsenta Minelija oduvek je bila pred oštrim sudom javnosti, a kako je odrastala u Holivudu nije bila imuna na sve boljke koje nosi sjaj Los Anđelesa. Njeno detinjstvo nije bilo nimalo bezbrižno, godinama se borila sa bolestima i zavisnošću, iza nje su četiri propala braka, ali ništa nije uništilo njenu želju za životom i nastupima. Posle gotovo šezdeset godina, koliko je provela na sceni, Lajza Mineli i dalje oduševljava publiku. Nakon male uloge u popularnom Seks i gradu, izdala je i muzički CD "Confessions" čime je pokazala da namerava da ostane na sceni.

Životna priča Idi Sedžvik: Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

foto: Profimedia

- Moji roditelji i ja jedini smo majka, otac i ćerka koji su nominovani za nagradu Akademije - jednom je izjavila.

I nisu bili samo nominovani. Reditelj Vinsent Mineli, osvojio je Oskara za režiju filma "Gigi", Džudi Garland za nastup u "Čarobnjaku iz Oza", a njihova ćerka Lajza za ulogu u filmu "Kabare". Uz glumački talenat, od majke je nasledila i popularnost unutar homoseksualne zajednice koja je tokom Drugog svetskog rata svoju seksualnu pripadnost označavala terminom Dorotini prijatelji.

Oni koji su imali priliku da rade sa Lajzom dive se njenom talentu, ali su istovremeno svesni koliko je ponekad zahtevna. Odgajana je u uverenju kako će svet čekati na svoje zvezde koliko god vremena im je potrebno da se doteraju. Ali, sa druge strane, potvrda uspeha koju neprestano očekuje i pažnja koje je željna jedine su zavisnosti kojih nije uspela da se reši.

Životna priča Mihaila Barišnjikova: Da biste postali veliki, morate to želeti tako žarko! (FOTO)

foto: Profimedia

- Mislim da je sve to poteklo iz mog detinjstva. Uz majku sam se u jednom trenutku osećala toplo i sigurno da bi me u drugom obuzeo osećaj potpune napuštenosti - rekla je.

Toj nesigurnosti doprinosi činjenica da se mnogi oko nje nisu rešili osećaja kako se sve u njenom životu događalo isključivo zahvaljujući poznatim roditeljima.

- Kada sam počela da glumim govorili su: Ćerka Vinsenta Minelija u filmu? Pa naravno! Onda sam propevala, pa su rekli: Ćerka Džudi Garland pevačica? Pa naravno! Potom su počeli moji problemi sa alkoholom i svi su, kao što sam očekivala rekli: Pa naravno! Kao da nikada ništa nisam sama napravila - ljutita je diva koja je svoj prvi važniji izlazak pred impresivnu publiku imala 12. marta 1946. godine u privatnom apartmanu losanđeleske bolnice Cedar-Sinari.

Životna priča Mije Farou: Od porodičnih tragedija do skandala! (FOTO)

foto: Profimedia

Presrećni roditelji pozvali su sve svoje prijatelje kako bi upoznali malenu Lajzu Mej. Prvi je stigao Frenk Sinatra... Tako je otprilike izgledalo njeno detinjstvo. Nije morala da gleda televiziju da bi videla kako izgledaju zvezde jer su one vrlo često u njenoj kuhinji mešale martini. Noel Kovard, Net King Kol, Hemfri Bogart i Fred Aster bili su redovni gosti u njihovom domu. Prisetila se i kako jeMerilin Monro, kada bi dolazila na njihove žurke, svraćala u njenu sobu da razgovaraju.

- Lepa žena, tako sam je zvala - otkrila je. Svoj prvi veliki televizijski nastup imala je sa samo tri godine i to uz majku u filmu "Dobro staro letnje vreme." Njene haljine izrađivali su vrhunski modni kreatori posebno za nju, a s obzirom na to da je bila jedinica, svu roditeljsku ljubav i pažnju čuvala je samo za sebe.

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

foto: Profimedia

- Smestili bi me između njih, u sredinu, i svi bismo zaspali. Ponekad bi se tokom noći u snu mama i tata držali za ruke preko mog stomaka ili glave i nisam se usudila da se pomeram kako me ne bi izgurali - otkrila je, ali ta idila nije dugo trajala.

Šuškalo se da su slavni reditelj i uspešna glumica i pre rođenja svoje ćerke imali problema u braku, ali razveli su se tek kada je Lajza napunila pet godina. Zbog majčine zavisnosti o tabletama i alkoholu, sazrela je ranije. Majka joj je kao devetogodišnjoj devojčici često pričala o svojoj usamljenosti, profesionalnim krizama i ljubavnim brodolomima.

Poslednja diva zlatnog Holivuda: Preživela rak, pobedila depresiju, odbacila novac i slavu zbog ljubavi! (FOTO)

foto: Profimedia

- Imala sam zanimljivo detinjstvo, ako sam uopšte i bila dete - iskrena je bila jednom prilikom Lajza.

Od četrnaeste godine vozila je brata i sestru iz majčinog drugog braka u školu jer je njihov vozač uvek bio pijan, a majci je bio previše drag da bi ga otpustila. I pre nego što je navršila deset godina, Lajza je nekoliko puta spasila majku od predoziranja bensedinom, deksedrinom ili kombinacijom oba leka. Sa sestrom je često znala da isprazni majčinu bočicu lekova i da u nju sipa šećer kako se ne bi slučajno ili namerno predozirala. Kako bi se osigurala, Lajza je čak nabavila i pumpu za ispiranje želuca. Jednom prilikom Džudi je uletela u sobu dok je Lajza sa prijateljima iz škole gledala televiziju, najavila da će se ubiti i odletela u kupatilo.

Hirovita diva stala pred oltar 8 puta: Volela je dijamante, uvek slušala svoje srce, ostala misteriozna i nakon smrti! (FOTO)

foto: Profimedia

- Mama, nemoj da se ubiješ! - zaplakala je Lajza da bi potom ušla i videla kako rastrojena Džudi baca aspirin u WC šolju. Lajza je brzo naučila kako je to biti majka, frizerka, pa čak i domaćica koja je zapošljavala osoblje, intervjuisala zainteresovane proveravajući da li bi se mogli nositi sa majčinim nerazumnim ponašanjem i molila policiju da proveri njihove biografije. Uz sve to, Garlandova je često bila bez ijednog novčića. Lajza se jednom našalila kako je pre nego što je naučila da čita i piše, naučila kako da se iskrade iz hotela, a da ne plati dug. Čak i kada je 1967. godine udavala za svog prvog supruga, pevača Pitera Alena, s kojim ju je upoznala upravo njena majka, Džudi nije imala čime da joj kupi poklon. Ali Lajza ju je ipak volela. Uz nju je sa samo jedanaest godina stala na pozornicu.

- Znala sam da ne žele da gledaju mene. Nerviralo bi me kada bi me pozvala, pogotovo zato što sam osećala da publika misli: Slatko. Ali kada će se više pomeriti? Ali, pretpostavljala sam da me je pozivala kako bi drugi videli da je i ona normalna majka i žena. To je bilo dražesno - otkrila je najmlađa dobitnica nagrade Toni koju je dobila za nastup u brodvejskoj predstavi Flora sa samo 19 godina.

Neostvarene ljubavi i život bez dece: Sahranila celu porodicu, tugu zalivala alkoholom! (FOTO)

foto: Profimedia

Budući da se toliko dugo brinula za druge, tinejdžerske godine počela je da proživljava relativno kasno. Alkohol je prvi put probala kao tridesetogodišnjakinja.

- Jednog dana odlučila sam da popijem nešto i svidelo mi se kako je to delovalo na mene - rekla je, a osam godina kasnije zbog alkoholizma bila je prisiljena da se prijavi u kliniku Beti Ford.

Većinu života provela je pod lupom javnosti, neprestano se iscrpljujući na nastupima i turnejama, a pri tom se oslanjala na pomoć raznih tableta, posebno valijuma koji joj je prvi put propisan za majčinu sahranu.

Treba pomenuti i četiri operacije zbog kojih je duže ležala u bolnici. Tokom tog razdoblja, Lajza je utehu pronašla u alkoholu i ljudima koje niko od njenih starih prijatelja i porodice nije prihvatao, uglavnom zato što su verovali da se s njima druži jedino zato što je retko kritikuju.

Nakon pola veka, Jelisaveta Karađorđević otkriva: Neposredno pre ubistva, zvao me je Kenedi! (FOTO)

foto: Profimedia

- Lajza se okružuje ljudima koji negativno utiču na nju. U takvim okolnostima ne mogu biti pored nje. Odrasla je i mora da donosi sopstvene odluke - rekla je svojevremeno njena polusestra Lorna Luft.

Nakon prvog propalog braka, muzička diva se 1975. ponovo udala i to za sina glumca koji je napravio "Čarobnjaka iz Oza", Džeka Haleja mlađeg. Par se zbog njene prevare razveo tri godine kasnije. U treći brak ušla je već naredne godine sa skulpturom Markom Gerom koji je 1992. godine napustio zahtevnu divu. Šuškalo se da je u međuvremenu održavala romansu sa glumcima Piterom Selersom i Mihailom Barašnjikovim, Benom Verinom, Desijem Arnazom, Bobom Foesom i rediteljem Martinom Skorsezeom. Bila je i česta gošća tada popularnog Studija 54, gde se noćima zabavljala sa prijateljem, dizajnerom Halstonom.

Činilo se da je ljubavnu sreću napokon pronašla u naručju neobičnog muzičkog promotera Dejvida Gesta. Par se upoznao u domu Frenka Sinatre i premda u početku nije izgledalo kako će se njih dvoje zaista zaljubiti s vremenom su se u njima prilikom saradnje na turneji Majkla Džeksona probudile emocije. Mnogi su se nadali da će ova veza pomoći Lajzi da ponovo stane na noge.

Nakon 4 braka stavila tačku: Kako je najseksepilnija žena sveta ostala sama! (FOTO)

foto: Profimedia

Sa nekoliko kilograma viška i štakama pomoću kojih je hodala zbog operacije kuka, nekada velika zvezda nije se više osećala toliko sjajno, a iza nje bilo je i pet boravaka na klinici za odvikavanje. Venčanje u martu 2002. godine bilo je u najmanju ruku neobičan spektakl. Mlada je, navodno, bila omamljena od tableta, mladoženja izobličen od silnih estetskih operacija, a oko njih se okupila cela svita zaboravljenih i bizarnih holivudskih zvezda.

- Činiš me potpunom posebnim - promrmljao je Gest dok su se pokraj njega smeškali kumovi Elizabet Tejlor i Majkl Džekson. Proslavu prve godišnjice braka par je odložio zato što je Lajza ponovo završila na lečenju, a na iznenađenje tek malog broja ljudi, samo šesnaest meseci kasnije, brak se raspao.

Zavela ga je najlepša žena Holivuda: Izgubio sam glavu! (FOTO)

foto: Profimedia

Zapravo je već na samom početku sve krenulo nizbrdo. Mineli se pobunila protiv režima koji je uveo njen ambiciozni suprug. Nije smela da unosi više od 900 kalorija na dan i trebalo je da se posveti međunarodnoj koncertnoj turneji. Navodno joj je često govorio da je debela i odvratna, a šuška se i kako je keruša Lili koja je ime dobila po njenom nerođenom detetu, uspavana bez njenog znanja dok je bila u kupovini. Govorila je da se bojala za svoj život jer ju je suprug trovao drogom i tako je kontrolisao. On je nju na sudu optužio kako ga je tukla, prenela mu polnu bolest te da je seksualno napastvovala vozača.

18 godina pakla: Životna priča najharizmatičnijeg glumca Holivuda! (FOTO)

foto: Profimedia

Mnogi su rekli kako su odmah znali kako je on loš odabir zato što je homoseksualac. Gest je to demantovao, ali zbog izrazito ženstvenih manira, mnogi i dalje sumnjaju u to. Ceo taj događaj još jednom je naveo zlobnike da zaključe kako je Lajza ista majka. Džudi je takođe bila zavisna o alkoholu i tabletama i nesrećno se udavala pet puta, od čega dvaput za biseksualce. Zbog lošeg odabira muškaraca, Lajza je zaključila da više nikada neće stupiti u brak.

- Ne znam zašto nikada nisam našla pravog partnera. Mislim da je to možda zbog toga što sam odrasla u zemlji snova. Uvek sam to pokušavala da shvatim. Sećam se kako sam jednom pitala majku šta se događa nakon živeli su srećno zauvek, zastala je i samo rekla: Otkrićeš - kaže i danas vitalna zvezda koja se ipak nije odrekla muškaraca i to uglavnom mlađih.

Prokleta lepota Rite Hejvort: Donela joj sve osim sreće! (FOTO)

foto: Profimedia

Povezivali su je sa 25 godina mlađim pijanistom Bilijem Stričem i sa dvadesetogodišnjim vratarom njene zgrade u Njujorku, Kingom Levisom.

- Uvek sam u braku. Ili izlazim s nekim. Uvek sam u braku. Ili izlazim s nekim. Osećala sam da ne postojim ako me ne definiše neki muškarac. To se zove zavisnost. Laknulo mi je što sada nisam ni u kakvoj vezi. Mogla bih svako jutro da čestitam sebi zbog toga - priznala je žena koja danas jedino žali što uprkos tri trudnoće koje su se završile spontanim pobačajima, nije mogla da ima dece.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs