Super žena

Priča Izabele Roselini: Ponizili je zbog starosti, a ona im pokazala kako lepota ne zna za godine! (FOTO)

"Rekli su mi kako su njihove kampanje inspirativne i bez obzira na to što imaju klijente različitih generacija, ipak traže mlade modele"

Vip priča
Autor:
Priča Izabele Roselini: Ponizili je zbog starosti, a ona im pokazala kako lepota ne zna za godine! (FOTO)
Foto: Profimedia

Izabela Roselini, ćerka švedske glumice Ingrid Bergman i italijanskog reditelja Roberta Roselinija, 1982. godine postala je najplaćeniji model na svetu. Tu titulu donela joj je saradnja sa modnom kućom Lankom, a upravo priču s njima ispričala je celom svetu. Osim što je bila poznata po svojoj lepoti, pratio ju je glas inteligentne i brižne žene koja voli životinje i lagodan život.

Model Lankoma postala je sa svojih 30 godina što je pokrenulo njenu karijeru. Premda je u tim godinama već bila među najstarijim modelima, ubrzo je postala zaštitno lice ove popularne modne kuće i pokrenula sveopštu zainteresovanost. Prezentovala je mnoge njihove proizvode – ruževe, pudere, kreme za lice i legendarni Tresor parfem.

U 74. godini reklamira donji veš: Slavna glumica i model sa telom boginje! (VIDEO)

Svi su hteli samo mlade modele

Bila je njihov tihi i ‘bezimeni’ model sve do 2002. godine. Roselini je te godine napunila 43 te je nakon uspešne karijere s Lankomom dobila otkaz uz objašnjenje kako ima previše godina da bi i dalje bila popularna.

“Rekli su mi kako su njihove kampanje inspirativne i bez obzira na to što imaju klijente različitih generacija, ipak traže mlade modele”, izjavila je.

Premda je i dalje bila omiljena u javnosti, Lankomu se nisu sviđale njene godine i oni se s time nisu slagali. Ovo je pokazalo kako su trendovi o lepoti pre 15 godina bili konzervativni, jer jedino što se tražilo su bila mlada lica i zgodna tela koja prikazuju idealne vrednosti, a ne realnost. Za razliku od mnogih modela, Roselini nije imala problema s time da u javnosti ispriča svoju priču i svima da do znanja da je ljuta.

Nakon 20 godina opet joj ponudili saradnju

Najpoznatija rečenica koju je tada izjavila bila je: “Otpustili su me jer sam jaka. Rekli su mi da sam srećna što sam uopšte ovoliko dugo bila u modelingu”, a to je dodatno ukazalo na to koliko su trendovi lepote u to vreme bili čvrsti i nepromenjivi.

Da se vremena menjaju pokazala je i njena priča. Sa 63 godine Lankom, tačnije njihov nov direktor Fransoa Leman, iskazala je želju da Izabela ponovno bude njihov model. Premda je od njih otišla ljuta, sada, sa 65 godina, ponovno je njihov model i zaštitno lice. Lepotu u svetu više ne predstavljaju samo mlada i savršena lica, mnogo montaže i prekrasni sjajni ten, lepota je postala nešto mnogo više od toga i ona više ne poznaje godine.

Nepoznati detalji iz života najfatalnije evropske glumice: Prešla bih celu pustinju na kolenima da ostvarim svoj cilj! (FOTO)

Uloga žene s vremenom se promenila

“Srećna sam što sam nakon 25 godina ponovno deo Lankom kampanje – fotografisana od strane jednog jedinog Pitera Lindberga”, napisala je na svom Instagram profilu.

Naime, elegancija i glamur postali su novi trendovi, a Izabela Roselini poseduje upravo te vrline pa snima kampanju za kampanjom. Glavna promena u svetu mode je javnost koja postavlja trendove naspram agencija i modnih kuća.

Granice među generacijama sve su manje, a glavni cilj je pokazati lepotu u autentičnosti i različitosti. Uloga žene se promenila kroz vreme, nabolje, a Izabela Roselini je pravi primer za to.

Stvorila sopstvenu firmu

Ponosna je na svoju feminističku stranu oduvek je cenila i slavila snažne i emancipirane žene. Nakon što je ponovno postala njihov model, ispričala je kako je to izgledalo pre 20 godina. U to vreme se nije koristilo njeno ime, priča, niko je nije intervjuisao, a čak je morala i da skida svoj venčani prsten za vreme boravka u javnosti.

No, kako je ostala u Lankomu preko deset godina, sve je više rasla zainteresovanost za nju kao super ženu, a ne samo za njenom fizičkom lepotom. Tek nakon 14 godina rada je iz modela koji je morao da ćuti stvorila od sebe brend i ispričala svima svoju priču. Nakon otpuštanja iz Lankoma, Roselini navodi kako je nailazila na prepreke u svetu mode, ali i u svetu filma, ali nije odustajala. Tokom 1990. stvorila je sopstveni brend šminke koji je nazivala Manifesto, kao odgovor na otpuštanje iz Lankoma.

Tragedija prvog američkog top modela: Svi je obožavali, umrla u 26. godini, na sahranu joj niko nije došao! (FOTO)

Posvetili joj izložbu u pariskom Muzeju

Svoje glumačke sposobnosti je pak do sada iskoristila u preko 70 serija i filmova, a bila je i na fotografijama kontroverzne Madonine knjige ‘Sex’. Kao model sarađivala je s mnogim popularnim fotografima među kojima se našao Brus Veber, Helmut, Njuton i Eni Lebovic. Njeno lice je moglo da se vidi u najpoznatijim modnim časopisima kao što su Mari Kler, Harpers Bazar, Veniti Fer i El. Svojom lepotom i talentom izvela je gotovo nemoguće – 1988. godine posvećena joj je čitava izložba fotografija naziva Potret žene u Muzeju moderne umetnosti u Parizu.

Odbijanje Lankoma navelo ju je da radi više i bolje te da nikada ne odustaje od svog sna. U svom stvaralaštvu je bila uključena u izradu dokumentaraca i učestvovala je na filmskim festivalima u Kanu i Berlinu kao predsednica odbora. Svoje znanje je prenela svojim fanovima kroz tri knjige koje je napisala.

Radi se o fikcionim biografijama od kojih je ona o njenom ocu, ‘Otac, ćerka i Duh Sveti: Prisećanje na Roberta Roselinija’, dobila i televizijsku verziju u kratkom filmu. Njena gluma mogla se videti i u pozorištu gde je izvela svojevrsnu verziju o serijalu Grin Porno pričajući o svom viđenju homoseksualnosti, majčinskim instinktima i o tome kako u prirodi ne postoji savršenost. Veruje kako upravo nesavršenosti pokreću čitav svet.

Primer koliko su žene super snažne

Kako je lepota mnogo više od samo fizičkog izgleda, pokazala je svojim filantropskim aktivnostima. Predsednica je Fondacije Hauard Gilman koja se fokusira na očuvanje umetnosti, fotografije i plesa, a uz to je i član odbora koji se bavi zaštitom divljih životinja. Iako je izvorno rođena u Italiji, živi na Long Ajlendu i član je istorijskog društva, brine za životinje i uključena je u trening pasa vodiča za slepe.

Uz to je i Nacionalna ambasadorka SAD-a za UNICEF. Izabela Roselini samo je jedan od super primera koliko su žene snažne. Uz druge jake žene uspeva da razbija mitove o dosadnoj lepoti, godinama i tihim ženama. Ona je prava super žena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs