životna priča

Najzločestiji dečko sa ulica Londona: Jedna greška ga je koštala najveće ljubavi! (FOTO)

Džud Lou je britanski filmski, televizijski i pozorišni glumac, režiser i producent. Rođen je 29. decembra 1972. godine u Londonu u kome danas živi. Osim po svojim ulogama, nominacijama za Oskara i druge brojne nagrade, poznat je i po svom ljubavnom životu. Naime, Džud ima petoro dece, od kojih je troje dobio u prvom braku sa glumicom Sedi Frost, a dvoje iz vanbračnih veza s drugim holivudskim lepoticama

Vip priča
Autor:
Najzločestiji dečko sa ulica Londona: Jedna greška ga je koštala najveće ljubavi! (FOTO)
Džud Lou, Foto: Profimedia

Pažnju javnosti je privukao ulogom u filmu „Talentovani gospodin Ripli“, koji mu je doneo BAFTA nagradu za najboljeg sporednog glumca, nominaciju za Zlatni globus i nominaciju za Oskara u istoj kategoriji. Mlađe generacije ga poznaju kao doktora Votsona iz filmova o Šerloku Holmsu, te kao papu Pija iz planetarno popularne serije „Mladi papa“. Osim filmske karijere Džud Lou se može pohvaliti zavidnom pozorišnom karijerom. Uloge na „daskama koje život znače“ donele su mu tri nominacije za nagradu Lorens Olivije, te dve nagrade Toni, piše biografija.org

Kada se dadilje umešaju u brak: Koje su holivudske legende ukrale baš one? (FOTO)

foto: Profimedia

Mladost i glumački počeci

Džud Lou je rođen u južnom Londonu kao drugo dete učitelja Margaret En i Pitera Roberta Loua . Ima stariju sestru Natašu . Džud je ime dobio po knjizi Tomasa Hardija „Neznani Džud“ i pesmi „Hey Jude“ legendarnih Bitlsa. Odrastao je u jugoistočnom delu Londona.

Pohađao je osnovnu školu „Džon Bol“ i Kindbruk , pre nego što je upisao „Alejn“. Sa 15 godina pridružio se Nacionalnom muzičkom teatru. Igrao je nekoliko likova u nagrađivanoj predstavi „Prljavo dete“, a glavnu ulogu je prvi put dobio u predstavi „Najbrži sat u Univerzumu“. Nakon toga je prešao u pozorište Vest End gde je dobio jednu od glavnih uloga u tragikomediji „Grozni roditelji“. Glumeći Majkla u ovoj predstavi, nominovan je za nagradu Lorens Olivije, za izuzetnog mladog glumca, te nagradu Ijan Čarlson u istoj kategoriji.

Nakon što je preimenovana u „Nesmotrenost“, Džud Lou je zaigrao na Brodveju, rame uz rame sa glumcima Ketlin Tarner , Rodžerom Risom i Sintijom Nikson. Za ovu ulogu osvojio je nominaciju za nagrade Toni i TWA .

1989. godine Džud se prvi put pojavio na televiziji, i to u filmu baziranom na knjizi „Krojač iz Gločestera“ britanske književnice Beatris Boter. Nakon nekoliko manjih uloga u televizijskim projektima, uključujući ulogu u TV sapunici „Porodice“, Lou je dobio ulogu u krimi drami „Kupovina“ u kojoj je glumio sa Sadi Frost, njegovom budućom suprugom. Dobio je manju ulogu u seriji „Šerlok Holms“ u produkciji TV Granada.

Sijena Miler: Dve moderne kombinacije u režiji prelepe glumice! (FOTO)

foto: Profimedia

Karijera

Godina 1997. bila je presudna za mladog glumca, jer je tada dobio ulogu u biografskom filmu o piscu Oskaru Vajldu. Ova uloga donela mu je nagradu za najperspektivnijeg mladog glumca. Usledila je uloga u SF filmu „Gattaca“, u kome je glumio bivšu plivačku zvezdu koja je zbog bolesti morala da se povuče iz sporta. Iste godine radio je sa slavnim Klintom Istvudom na filmu „Ponoć u vrtu dobra i zla“. Tada je dobio priliku da glumi sa već poznatim Džonom Kjuzakom i Kevinom Spejsijem. 1999. godine izašao je film „Talentovani gospodin Ripli“ koja je njemu kao i Metu Dejmonu, Gvinet Paltrou i Kejt Blanšet donela brojne nagade.

Ona je uspela da ukroti najvećeg zavodnika 20. veka: Ja sam se u njega zaljubila i želela da budem sa njim do kraja života! (FOTO)

foto: Profimedia

Lou je osvojio srca publike širom sveta, te BAFTA nagradu za najboljeg sporednog glumca. 2001. godine glumio je ruskog snajperistu Vasilija Zajceva u filmu „Neprijatelj pred vratima“, te naučio da igra balet kako bi što vernije dočarao svog lika u filmu „Veštačka inteligencija“. Sledeće godine je igrao plaćenog ubicu u drami „Put bez povratka“. 2003. godine nominovan je za Oskara za najboljeg glumca igrajući rame uz rame s Nikol Kidman i Rene Zelveger u istorijskoj drami „Hladna planina“. Naredne godine snimio je šest filmova – „I ♥ Huckabees“, „Nebeski kapetan i svet sutrašnjice“, „Alfi“ , „Bliskost“, „Avijatičar“, te „Serija nesrećnih događaja Lemonija Snikete“. 2006. godine igrao je brataKejt Vinslet u romantičnoj komediji „Praznik“ . Lou i Vinslet su ponovo zaigrali iste godine u trileru „Svi kraljevi ljudi“ ), a društvo im je pravio Šon Pen . Iste godine u bioskope je stigao novi film Entonija Mingela . Reč je o kriminalističkoj drami „Provala“, u kojoj je glumio Vila Frensisa.

Mračne tajne Roberta de Nira: Obožava kokain, koristi žene, otac mu je bio homoseksualac! (FOTO)

foto: Profimedia

Iste godine uvršten je među top 10 najbogatijih holivudskih glumaca. 1. marta 2007. godine francuska vlada ga je proglasila Vitezom umetnosti, a on je te godine snimio dva filma – „Moje noći od borovnice“ i triler „Detektiv“. Te godine završeno je snimanje filma “Maštaonica doktora Parnasa” u režiji Terija Gilijama.Džud Lou, Džoni Dep i Kolin Farel tumačili su lik koga je pre njih igrao prerano preminuli Hit Ledžer.

2009. godine glumio je doktora Votsona u filmu „Šerlok Holms“ . Tandem Lou – Robert Dauni Džunior pokazao se veoma dobro, pa su i reakcije publike širom sveta bile takve. 2010. ponovo se vratio SF žanru i to u akcijskom filmu „Repo Men“. U istom filmu glumili su Forest Vitaker i Elis Braga.

Sledeće godine snimljen je drugi nastavak filma o Šerloku Holmsu pod nazivom „Šerlok Holms: Igra senki“ koji je ponovio uspeh prethodnog dela.

2011. godine takođe je igrao u filmovima „Hugo“, „360“ i „Cantagion“. Sledeće godine snimio je dva kratka filma „The Homeless Polar Bear“ i „The Boy in the Oak“. 2012. godinu obeležila je i uloga Karenjina u drami „Ana Karenjina“.

Harisona Forda život nije mazio: Najpovučeniji glumac na svetu, milioner kojem novac ništa ne znači! (FOTO)

foto: Profimedia

Osim toga posudio je glas u animiranoj avanturi „Uspon Čuvara“ . Godinu dana kasnije snimio je tri filma – „Conections“, „Dom Hemingvej“) i „Nuspojave“. Džud Lou nije odmarao ni tokom 2014. godine kada je snimio tri filma – „The Grand Budapest Hotel“, „Crno more“ i kratki film „Gospodin Vager“. Sledeće godine glumio je Bredlija Fajna u filmu Špijun. 2016. godine je sa Kolinom Firtom i Nikol Kidman snimio biografsku dramu „Genije“.

Iste godine HBO počeo je da prikazuje seriju „Mladi papa“.Džud Lou tumači Lenija Belarda, papu Pija 13., prvog američkog papu u istoriji. Serija je doživela veliku popularnost, a Lou se ponovo istakao odličnom glumom.

2017. godine objavljen je film „Kralj Artur: Legenda o maču“ u komeDžud Lou glumi zlog kralja Vortigerna. U maju iste godine u bioskopima se pojavila drama „National Theatre Live: Obsession“ u kojoj Lou glumi skitnicu koji se zaljubljuje u udatu ženu i poželi da joj ubije muža kako bi je imao samo za sebe.

Životna priča Kevina Kostnera, glumca za kojim su žene ludele: Jedno poznanstvo mu je promenilo život! (FOTO)

foto: Profimedia

Tokom 2018. godine na velikom platnu bi trebao da se pojavi treći nastavak filma o Šerloku Holmsu u kome će Lou ponovo glumiti Votsona, te drugi nastavak avanture „Fantastične zveri i gde ih pronaći 2“.

Pozorište

U maju 2009. godine se iz Amerike vratio u London kako bi glumio naslovnu ulogu u Šekspirovom „Hamletu“ u pozorištu Vest End. Predstava se igrala i u dvorcu Elsinjor u Danskoj od 25. do 30. avgusta 2009. godine, a u septembru 2009. godine je premeštena u Broadhurst Theatre u Njujorku. Mišljenja kritičara su bila podeljena, tako da je časopis „Dejli Mejl“objavio samo pozitivne komentare, dok je „Vašinton post“ , njegovu izvedbu ocenio „razočaravajućom“. Ipak, Lou je 2010. godine nominovan za najboljeg glavnog glumca u predstavi.

18 godina pakla: Životna priča najharizmatičnijeg glumca Holivuda! (FOTO)

foto: Profimedia

Ostali projekti

Džud Lou je veliki borac za prava životinja, a 2002. godine je zajedno sa drugim poznatim ličnostima snimio reklamu u kojoj se apeluje na ljude da prestanu ubijati životinje radi krzna.

Od 2005. godine je zaštitno lice Danhila za područje Azije, a 2008. godine je postao ambasador ove kompanije za čitav svet. Iste godine je postao zaštitno lice Diorovog parfema „Homme Sport“. Dugi niz godina aktivno se bavi humanitarnim radom. Osnivač je nekoliko fondacija koje se bave pomoći deci širom sveta, te obolelima od raka i drugih bolesti. U julu 2007. godine boravio deset dana u ratoj zoni u Avganistanu snimajući dokumentarni film povodom UN-ovog Međunarodnog dana mira. Film „Dan posle mira“ premijerno je prikazan na Međunarodnom festivalu u Kanu. U septembru 2008. godine prikazan je u dvorani Rojal Albert. Tokom 2011. godine pridružio se velikim protestima protiv Aleksandra Lukašenka, predsednika Belorusije.

Životna priča Idi Sedžvik: Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

foto: Profimedia

Privatni život

Džud Lou je rođen 1972. godine u Londonu. Ipak, veliki deo života proveo je snimajući filmove širom sveta. Njegovi roditelji vode školu glume u Francuskoj, dok njegova sestra Nataša, takođe umetnica živi u Londonu. Snimajući film „Šoping“ Džud je upoznao Sedi Frost. Venčali su se 2. septembra 1997. godine, a razveli 29. oktobra 2003. godine. Imaju troje dece, dva sina i ćerku.

foto: Profimedia

Dok je snimao film „Alfi“ upoznao je glumicu Sijenu Miler i vrlo brzo su postali par. Verili su se na Božić 2004. godine. Već u novembru 2006. raskinuli su veridbu zbog Džudove afere s dadiljom. U julu 2009. godine objavio je da će četvrti put postati otac.

Njegova tadašnja devojka, američka manekenka Samanta Burk je u septembru 2009. godine rodila ćerku.

foto: Profimedia

U decembru 2009. godine mediji su objavili vest da su se Lou i Sijena Miler pomirili nakon što su zajedno glumili u predstavi na Brodveju. Zajedno sa njegovom decom su proveli Božić na Barbadosu, ali su se već u februaru 2011. ponovo razišli.

U oktobru 2014. godine glumac je objavio da čeka peto dete, ovaj put majka je Ketrin Harding koja već u momentu rođenja devojčice nije više bila Džudova devojka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs