zavodljiva i misteriozna

ODRASLA UZ DALAJ LAMU, UDAVALA SE ZA MUŠKARCE KOJI SU JE TUKLI, MUŽ JE JAVNO PREVARIO: Bogatstvo joj nije donelo sreću!

Danas se njena zarada od filmskih uloga procenjuje na 45 miliona dolara. Igrala je u dramama i komedijama, akcionim i SF filmovima, i u svaki od žanrova izvrsno uspela da se dokaže

Vip priča
17:14h Autor:
ODRASLA UZ DALAJ LAMU, UDAVALA SE ZA MUŠKARCE KOJI SU JE TUKLI, MUŽ JE JAVNO PREVARIO: Bogatstvo joj nije donelo sreću!
Uma Turman, Foto: Profimedia

Čim su se njene fotografije pojavile u "Glamour" magazinu, krenule su i filmske uloge. Sa 17 je dobila nekoliko angažmana, od kojih i glavnu ulogu zavodnice u "Poljubi tatu za laku noć", pa u "Johnny Be Good", a onda je usledio film "Avanture barona Münchausena".

Iste te 1988. godine našla se u društvu Džona Malkoviča, Glen Klouz i Mišel Fajfer u "Opasnim vezama" Stivena Frirsa. I početkom 90-ih nastavila je da dobija odlične uloge. Jedna od njih je sigurno u filmu "Henry i June" u kojem je igrala suprugu slavnog Henrija Milera. Film je u američkim bioskopima dobio oznaku "NC-17", što znači da je mlađima od 17 bilo najstrože zabranjen ulaz na projekcije. Od sramežljive i introvertne devojčice Uma je preko noći postala seks-simbol. Ali film "Opasne veze" kao da je 1988. nagovestio događaje i u njenom privatnom životu.

Razvod od fatalne glumice ga je gurnuo u alkohol: Tek u petom braku pronašao sreću! (FOTO)

foto: Profimedia, ž

Prvi poznatiji muškarac za kojeg se zna da je s njim bila u ozbiljnoj vezi bio je Fil Žonou. Devet godina stariji od Ume, stekao je ugled zbog saradnje sa irskim bendom "U2". Snimao je njihove spotove, a pred kraj 1988. godine završio je dokumentarni film o njihovoj severnoameričkoj turneji "Rattle and Hum" koju je snimao u jesen 1987. godine.

Negde baš u to vreme Uma se iz Amerike privremeno sklonila u London da bi pobegla od medijske histerije koju je proizvela njena uloga zanosne Sesil de Volanž u "Opasnim vezama". Upoznala je Fila i zaljubila se. Sledeći film koji je Fil tokom veze počeo da snima zvao se "State of Grace". Glavne uloge igrali su Šon Pen i Geri Oldman. Uma je te 1989. posetila na setu svog dragog i upoznala glavne protagoniste.

Fil je nekoliko godina kasnije tek prokomentarisao:"Od prvog trenutka video sam da je privlačnost između Gerija i Ume bila toliko snažna da mi nije preostalo ništa drugo nego da se sklonim."

Da, Geri Oldman presudio je Filovoj i Uminoj vezi, ali istovremeno ona je presudila Gerijevom braku sa tadašnjom suprugom Lesli Manvil. Upoznali su se u Londonu u "Royal Court Theater", venčali su se početkom 1988. a razveli samo tri meseca nakon što je ona rodila njihovog sina Alfija.

Najfatalnija glumica na svetu: Obolela od mentalne bolesti, a najveća ljubav joj nikad nije bila uzvraćena! (FOTO)

foto: Profimedia

Geri je potpuno poludeo za Umom i počeli su zajedno da žive. Preselio se u Ameriku i počeo da radi za holivudsku produkciju. Venčali su se 1990. godine, ali brak je trajao samo dve godine. Nikada nisu objasnili gde je puklo.

Geri Oldman je uvek bio posebno vešt u čuvanju privatnog života dalje od javnosti. Jednom je to ovako objasnio: "Jedno je biti dobar glumac, a sasvim nešto drugo je biti slavan. Sticanje slave je ozbiljan posao i zasebna karijera za koju ja nemam vremena ni snage." Budući da nisu imali dece, razvod je prošao bez ikakve medijske pompe.

Ali, mnogo godina kasnije mogući razlog ispričala je Oldmanova sledeća supruga Donja Fiorentino koju je upoznao 1996. godine na kružoku Anonimnih alkoholičara na Beverli Hilsu. Nakon što se i od nje razveo pet godina kasnije, ona je ispričala: "Geri mi je pričao kako je pre tretmana jednom za samo jedan vikend potrošio 18 thiljada dolara u jednom njujorškom hotelu. Osim noćenja, potrošio je novac na votku, vino, prostitutke i kokain.'

Gospođa Fiorentino ispričala je i kako je u braku tukao telefonom po glavi. Razlog njegovog nasilnog ponašanja i alkoholizma mogao se povezati s njegovim detinjstvom i odnosom s ocem koji je bio alkoholičar i zlostavljač, a napustio je porodicu kad je glumcu bilo sedam godina.

Nije ni čudo da je Uma ubrzo napustila Gerija jer je shvatila da u njemu neće imati podršku potrebnu za napredak u karijeri. Jednom je o tom braku kratko rekla: "Tada sam još bila tinejdžerka, a tinejdžerske greške se ne računaju."

Ali karijeru je gradila vrlo odmereno i pažljivo. Nakon velikih filmova, Uma se valjda i sama usplašila sopstvenog uspeha. Sledećih godina odbijala je velike produkcije i uloge, pa je zaigrala u nekoliko filmova za koje bi danas verovatno više volela da ne postoje u njenoj profesionalnoj biografiji. Jedan od njih je "Mad Dog and Glory", a drugi je film iz 1993., "Even Cowgirls Get the Blues".

Ugled joj je spasio reditelj Kventin Tarantino koji ju je vidio u svom sledećem filmu. Nakon uspeha s filmom "Reservoir Dogs" iz 1992. godine, te 1993. okupljao je sjajnu ekipu za kultni "Pulp Fiction". Uz Samuela L. Džeksona, Amandu Plamer, Tima Rota, Džona Travoltu i Brusa Vilisa, tražio je glumicu za ulogu supruge mafijaša, izgubljenu i usamljenu dušu Mije Volis.

Leonardo di Kaprio kao Čarls Menson: Poznati glumac u novom fimu reditelja Kventina Tarantina!

foto: Profimedia

Iako ga je na početku odbila, Tarantinu je bilo neverovatno stalo do Ume. Toliko jako da joj je sve njene dijaloge čitao na telefon i preklinjao je da prihvati. Priznao je da je zapravo, osim Uminom pojavom zadivljen njenim velikim stopalima, pa je čak i u scenu sa Travoltom, uoči njihovog nezaboravnog tvista, u film ubacio upravo dijalog o masaži stopala.

Prihvatila je ulogu i za nju bila u najužem izboru za sve najvažnije filmske nagrade. Iako se ni jedna nije našla u njenom vlasništvu, zbog te uloge postala je zasigurno jedna od najpopularnijih glumica u Holivudu.

Nakon toga opet je nastavila da eksperimentiše sa žanrovima i koketira sa nezavisnim produkcijama. I opet je snimala više-manje osrednje filmove iako je čak dobila nagradu za ulogu "Poison Ivy" u filmu "Batman i Robin".

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs