KRISTOFER PLAMER

NAJVEĆI DŽENTLMEN HOLIVUDA VOLEO JE ISTU ŽENU 50 GODINA: Ali dok je čekao nju, poljubio je mnogo pogrešnih

Njegova markantna pojava i sugestivan glas činili su ga uverljivim u ulogama monsinjora, kardinala, kapetana, doktora, careva, vojskovođa, političara, bogataša

Vip priča
09:03h Autor:
NAJVEĆI DŽENTLMEN HOLIVUDA VOLEO JE ISTU ŽENU 50 GODINA: Ali dok je čekao nju, poljubio je mnogo pogrešnih
Kristofer Plamer, Foto: PA / PA Images / Profimedia

Poznati i popularni kanadski filmski glumac Kristofer Plamer, verovali vi to ili ne, nikad u svojoj sedamdeset godina dugoj i plodnoj karijeri nije igrao glavnu ulogu u nekom filmu.

Uprkos tome za saradnju s tim 87-godišnjim, kako mnogi kažu, najboljim sporednim glumcem svih vremena su se otimali veliki svetski reditelji poput recimo legendarnog Ser Ridlija Skota jer njegove vrlo upečatljive sporedne uloge vrede više od mnogih glavnih. U filmu "Sav novac sveta", zamenio je ozloglašenog kolegu Kevina Spejsija, a to nije poslednji film u kojem igrao. Prošle godine je briljirao u u filmu "Knives Out" koji je bio i u nominaciji za nagradu Oskar.

Kristofer Plamer
foto: Profimedia

Iako je njegova uloga sporedna sva se radnja vrti oko njega pa je ta uloga ustvari - glavna. Vrlo cenjen i poštovan u filmskom svetu, ali i od gledaoca Plumer je bio dobitnik mnogih značajnih nagrada za svoje glumačko umeće. Osim Oskara, dva puta je nagrađen Emijem, dva puta Tonijem, te po jedan put Zlatnim globusom i BAFTA-om. Oskarom je nagrađen 2012. godine za najbolju sporednu ulogu u filmu Početnici u kojem je glumio s Ijanom Mekregorom.

Oskara je dobio u svojoj osamdeset i drugoj godini i tako postao najstariji dobitnik te prestižne nagrade u Istoriji. Svoju zlatnu statuu čekao je toliko dugo da je pri preuzimanju u šali primetio kako je znamenita statua Oskara od njega starija svega dve godine pa je zapitao Oskara: "Gdje si bio do sada? Čekao sam te celi život!"

Plamer je bio nominovan i za Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u filmu "Sav novac sveta", ali ga nije osvojio. Njegova markantna pojava i sugestivan glas činili su ga uverljivim u ulogama monsinjora, kardinala, kapetana, doktora, careva, vojskovođa, političara, bogataša.

Kristofer Plamer
foto: Profimedia

U filmu Isus iz Nazareta glumio je tako lik Heroda, u Drakula 2000 Van Helsinga, u Genijalnim umu psihijatra, u filmu Poslednja stanica Tolstoja, a u filmovima Zvezdane staze generala Čenga, da spomenemo samo neke njegove uloge autoritativnih osoba. Široj filmskoj publici najveroatnije je poznat kao autokratski udovac kapetan Georg Ludvig von Trap u mjuziklu Moje pesme, moji snovi u kojem mu je partnerka bila Džuli Endrus.

Kristofer Plamer
foto: Profimedia

I u filmu Sav novac sveta snimljenom prema istinitoj priči Kristofer Plamer glumi autoritativan lik, čoveka multimilijardera Pola Getija, pokojnog naftaškog tajkuna, svojevremeno najbogatijeg čoveka na svetu, zloglasnog po svojoj škrtosti. Pol Geti je iako multimiljarder za vreme pregovora sa otmičarima svog unuka škrtario sa svakim centom iako je kao od šale mogao platiti otkupninu stavljajući tako život svog unuka na kocku. Zanimljivo je da je Plamer ulogu nadosnimio uprkos poznim godinama u vrlo kratkom roku zamenivši u toj ulozi Kevina Spejsija nakon što je optužen za seksualno uznemiravanje.

Plamer je rođen 13. decembra 1929. godine u vrlo uglednoj porodici u Torontu kao jedino dete Isabele i Džona Plamera. Majka mu je bila sekretarica jednog od dekana na prestižnom fakultetu, a otac se bavio osiguranjem.

Kristofer Plamer
foto: Profimedia

Kristoferov predak Džon Abot bio je jednom kanadski premijer. Kristofer je odrastao u Kvebeku. Od malena ga je zanimala pozotišna i filmska gluma.

Kraljica Elizabeta ga je 1968. godine odlikovala tada najvećom nacionalnom civilnom počasti 'Companion of the Order of Canada'.

Ženio se tri puta i dva puta razvodio

Ženio se tri puta, s glumicom Tami Grajms 1956. godine, s novinarkom Patrišom Luis 1962. godine, i s glumicom i plesačicom Elejn Tejlor 1970. godine. Od dece ima samo ćerku Amandu Plamer, koju je dobio u prvom braku i koja je takođe glumica.

Plamer i Tejlor upoznali su se na snimanju filma "Lock Up Your Daughters" 1969. godine. Govorilo se da je Tejlor morala da ofarba kosu u crveno za film, a da je Plamer voleo crvenokose žene.

Kristofer Plamer
foto: Joe KLAMAR / AFP / Profimedia

U svojim memoarima iz 2008. pod naslovom "In Intest of Myself", Plamer je napisao: „Elejn je sada završila svoju ulogu u filmu i vraćala se u London na još jedan angažman – zaposlena i popularna dama. Osećao sam se apsolutno prazno i očajno bez nje. „Dok je odlazila, rekao sam joj da će mi užasno nedostajati i nadao se da će mi dozvoliti da je vidim u Londonu. „U redu, ali pod jednim uslovom“, upozorila je, „da smanjiš piće.“

Osim glume, par je imao slična interesovanja. Plamer je bio arhitekta, a Tejlor dizajner enterijera. Zajedno, par je posedovao 100 godina staru seosku kuću okruženu sa 25 hektara zemlje.

Par se venčao u Montrealu 2. oktobra 1970. godine.

Kristofer Plamer
foto: Profimedia

Plamer je do smrti bio veoma aktivan. Samo od 2000. godine gledali smo ga u filmovima Sirijana uz Džordža Klunija, Meta Dejmona, Imaginarijum dr. Parnasusa reditelja Terija Gilijama, Muškarci koji mrze žene reditelja Dejvida Finčera, ...

Uprkos svojim godinama Kristofer Plamer nikada nije želeo da prestane da glumi.

Preminuo je 5. februara 2021. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs