danas bi drugačije prošao

ON JE IMAO 29, ONA 12. GODINA: Čuveni FRANCUSKI REDITELJ ju je zaveo, napravio dete i odbacio zbog Mile Jovović! (FOTO)

"Profesionalac", jedan od omiljenih filmova iz devedesetih, navodno je zasnovan na odnosu samog režisera ovog ostvarenja Luka Besona i francuske glumice Maiven, koji je počeo kad je on imao 29 godina, a ona — samo 12.

Vip priča
Autor:
ON JE IMAO 29, ONA 12. GODINA: Čuveni FRANCUSKI REDITELJ ju je zaveo, napravio dete i odbacio zbog Mile Jovović! (FOTO)
Lik Beson i Maiven Le Besko, Foto: Profimedia

Režiser Lik Beson (62) jedno je od najvećih imena u istoriji filma i stoji iza velikog broja klasika. On uglavnom ne izlazi prečesto u javnost s detaljima o svom životu, ali se o njima manje-više zna osnovno, zbog čega je posebno uznemirujuća činjenica da je jedna njegova ranija veza — i čak brak — počela u danima kada je njegova partnerka bila dete, piše Glossy.

Ovu pomalo zaboravljenu priču, koja se zapravo nije dogodila tako davno, podstaklo je nedavno odbacivanje tužbe za silovanje koju je protiv Besona podnela belgijsko-holandska glumica Sand van Roj.

— Sudija je konačno odlučio da odbaci slučaj protiv Lika Besona za navode, koje je on od početka kategorički negirao i tvrdio da su u pitanju lažne optužbe koje su iznete protiv njega — izjavio je za medije Tijeri Maranber, rediteljev avokat.

U pitanju je slučaj koji traje već tri godine, a u tužbi stoji da je Francuz Van Rojevu silovao i koristio kao seks-lutku tokom njihove dvogodišnje veze. Po objavljivanju vesti da protiv Besona ipak nema dokaza, na društvenim mrežama mnogi podsećaju na priču o njegovom drugom braku.

Beson, koji se ženio četiri puta i danas je u braku s filmskom producentkinjom Viržini Silom (48), drugi put u životu rekao je "da" mladoj glumici Maiven le Besko. Ne samo mladoj: Maiven je bila devojčica, dete, još uvek maloletna. Iako se sve dešavalo tokom devedesetih — pre manje od 30 godina, kada su "pedofilija" i "predatorstvo" bile dobro poznate reči, o njihovom odnosu se izveštavalo kao o svakoj drugoj vezi poznatih.

Maiven i Lik Beson upoznali su se kada je on imao 29 godina, a ona 12, a navodno su stupili u vezu kad je ona imala 15 godina. Venčali su se godinu dana kasnije, kada je glumica napunila 16 godina i dok je Maiven bila u drugom stanju. U prvim danima 1993. godine, ona je donela na svet ćerku Šanu, a Beson i glumica razveli su se 1997, nakon što ju je reditelj ostavio zbog glumice Mile Jovović.

Kako je Maiven ispričala u intervjuu koji je njegovo pratio DVD izdanje, film "Profesionalac", čiju režiju potpisuje Beson, zapravo je inspirisan njihovim odnosom. Kasnije je pričala o ovom braku ocenjujući ga kao "ludu stvar".

— Za mnoge, ljubavna priča između 16-godišnje devojke i 20 godina starijeg muškarca, danas je mogla da bude kritikovana… Ta priča, da smo je danas doživeli, bila bi sasvim drugačija. Mislim da bi to bilo mnogo više u medijima nego što je bilo tada. Kada se setim naše priče i koliko sam tada imala godina, kažem sebi da je to luda stvar — ispričala je kasnije Maiven.

Prema njenim rečima, nakon što je napustio Šanu i nju, Beson joj je rekao da "nema pravo telo za njega".

Lik Beson nikad nije doživeo javnu osudu zbog veze, braka i zasnivanja porodice s detetom, što je Maiven bila skoro sve vreme njihovog odnosa. Ni Beson ni Maiven nikada nisu precizirali šta je tačno u "Profesionalcu" zasnovano na njihovoj vezi, ali su neki od detalja zapanjujući, posebno uzevši u obzir da je film sniman pre tridesetak godina.

Profesionalac
foto: Profimedia

U originalnoj vereziji ovog ostvarenja dvanaestogodišnja Matilda, koju je odigrala tada jedanaestodišnja glumica Natali Portman, prikazana je vrlo seksualno i pokušava da zavede Leona, kog je glumio Žan Reno. Ove scene nije videla američka publika, koja je na njih loše reagovala, dok je film u takvoj verziji prikazan u Evropi. Roditelji Natali Portman su tokom snimanja zahtevali brojne promene scenarija zbog seksualnog sadržaja neprimerenog za jedno dete, a ona je već sa 13 godina počela da dobija uznemirujuća pisma, u kojima su joj pojedini gledaoci filma pisali kako maštaju da je siluju. Štaviše, jedna lokalna radio-stanica je odbrojavala do Natalinog 18. rođendana, "kada će biti legalna".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs