3 godine bez šabana

BIO JE SIROMAŠAN, A JEDNA KAFANA PROMENILA JE SVE: Zbog afere sa 40 godina mlađom umalo da mu strada brak?!

Danas se navršava 3 godine otkako je poginuo legendarni pevač narodne muzike Šaban Šaulić

Vip priča
Autor:
BIO JE SIROMAŠAN, A JEDNA KAFANA PROMENILA JE SVE: Zbog afere sa 40 godina mlađom umalo da mu strada brak?!
Foto: Kurir / Vladimir Šporčić

Šaban Šaulić je bio najcenjenijih folk pevača, što pokazuje i činjenica da su ga zvali kraljem narodne muzike.

Šaban je rođen 6. septembra 1951. godine u Šapcu, a veliki deo detinjstva proveo je u Bijeljini odakle je njegova majka, Ilduza Demirović, od koje je nasledio fantastičan glas.

Šaban i njegova starija sestra su živeli veoma skromno jer roditelji nisu imali stalne prihode. Otac je prodavao lutriju, a majka igračke. O pevaču je brinula sestra čija je obaveza koja je imala obavezu da vodi računa i o domaćinstvu. Pored muzike, Šaban je bio veoma talentovan za sport. Trenirao je fudbal u Poletu i Mačvi, a imao je poziv da pređe u bugarski klub Levski.

Rado se prisećao anegdote sa romske svadbe u Parizu na kojoj je pevao, a vezana je za ovaj sport. Tom prilikom je video dečaka od 13 godina kako šutira loptu pa su počeli zajedno da igraju. Nakon sat vremena odela su im bila zelena od trave, a majka je pozvala dečaka da ide po mladu jer je on bio mladoženja.

Trenirao je i boks pa je bio uveren da će postati fudbaler ili bokser. Međutim, stric Alija je smatrao da više novca može da zaradi kao muzičar.

"Četiri godine sam morao da boksujem jer mi je stric bio bokser i naredio mi je da to radim. Ali imao sam sreće, nisu me prebijali, nisam imao modrice. Ni roditelji nisu znali da ću da pevam. Siroti roditelji nisu imali vremena da se bave mnome. Stric, kad se napije, uvede me u kafanu i kaže: "Ajde, pevaj". Ja onako prljav uzimam mikrofon i pevam. Onda je jedan violinista čuo za mene, došao je da me čuje i tako je počelo", kazao je Šaulić u ispovesti jednom prilikom za Kurir.

Jednom ga je pozvao da peva u kafani u kojoj se provodio sa društvom. Pošto ga je Šaban smatrao velikim autoritetom, nije se usudio da ga odbije. Otpevao je pesmu „Jablani se povijaju“ i napunio kafanu. Nastavio je tu da peva i da dolazi sa drugovima na koktele.

Šaban Šaulić
foto: Kurir / Dragan Kadić

Privatni život

Sa suprugom Gordanom bio je u braku 43 godine, dobili su troje dece, dve ćerke Ildu i Sanelu i sina Mihajla. Ilda je, iako se Šaban u početku protivio, krenula njegovim putem i postala poznata pevačica..

Gordana Šaulić
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Za medije je svojevremeno otkrio zašto se se sa suprugom razveo na 20 dana.

Opisao je kako je došao "posle tri dana mrtav pijan kući", a kad mu je žena rekla da želi razvod, mislio je da se zeza.

"Onako pijan sam joj rekao "Pa može, ako tako hoćeš". Dala mi je neki papirić, koji sam potpisao, misleći da se zeza. Međutim, kad sam se otreznio, shvatio sam da je bila ozbiljna i da smo se stvarno razveli. S decom je otišla kod svog oca. Nisam mogao da zaspim noćima, falili su mi", rekao je.

Takođe, ima i vanbračnog sina Roberta koga je priznao i plaćao mu je alimentaciju do 18. godine.

Šaban je smatrao da je njegova supruga ponela najveći deo tereta oko vaspitanja njihove dece zbog njegove odustnosti od kuće. Bio je ponosan što ih je izvela na pravi put i što su postali dobri ljudi. Često je menjao mesto boravka jer je supruga volela da se seli. Kada su im deca bila mala, kupovali su velike kuće sa dvorištima, ali pošto su oni porasli, mir su našli u stanu.

Šaban je rado prepričavao anegdotu koja mu se dogodila posle jednog nastupa kada je na aerodromu zaustavio taksi da ga vozi kući. Taksista ga je pitao za adresu, ali on nije mogao da se seti u kojoj kući trenutno živi.

Na estradi je stekao brojne prijatelje, a sa pevačicom Zoricom Brunclik vezivalo ga je i kumstvo.

Dugo se družio sa Miroslavom Ilićem, ali nakon agresije koju je NATO izvršio nad Srbijom, njihovo prijateljstvo se prekinulo. Miroslav je javno prozivao Šabana i sve pevače koji su u tom periodu bili van zemlje. Mediji su pisali da se posvađao sa dugogodišnjom prijateljicom Anom Bekutom, a da se pomirio sa Hasanom Dudićem.

Njegov lik se pojavio u animiranom filmu „Džet-set“ koji predstavlja parodiju na Grand produkciju i političku situaciju u zemlji.

Pored mnogobrojnih uspeha, u karijeri je doživeo i neprijatnosti, a najgora se dogodila u Beču. Tada ga je grupa mladića prebila i da je u bolnicu stigao samo pola sata kasnije, bio bi mrtav. Takođe, suočavao se sa bahatim ponašanjem pojedinaca koji su verovalida svakoga mogu da kupe novcem.

Do 2002. godine je nosio periku, ali nakon toga je promenio imidž koji je prezentovao zajedno sa novim albumom.

Šaban Šaulić
foto: Kurir / Stefan Jokić

Zbog stresa koji je pratio njegov posao, najviše je voleo da se osami u kućici u Krčedinu i da uživa u pecanju. Tako je punio baterije za naporne nastupe koje je imao po svetu po kome se, iako nije znao strane jezike, odlično snalazio.

Obišao je skoro sve zemlje po nekoliko puta, ali neispunjena želja mu je ostala da poseti Moskvu i da peca na ruskim rekama.

U prošlosti je bio u vezi sa koleginicom Snežanom Đurišić, ali to se desilo pre njihovih brakova. Često se pojavljivo u tabloidima zbog navodne veze sa 38 godina mlađom pevačicom, Ivonom Negovanović Cucom, koja je učestvovala na takmičenju „Pinkove zvezde“. Na domalom prstu desne ruke je imala tetovažu sa natpisom Šaban što je pojačalo priče o njihovom odnosu.

-To je budalaština, ispadoh ja Don Žuan u ovim godinama", demantovao je Šaban Šaulić u jednoj emisiji aferu sa Cucom.

"Meni, iskreno, odgovara što se to priča, nije to tako loše, ali mislim da preteruju. Pitam se zašto to nisu uradili pre dvadest godina? Ipak, važno je da pričaju da sam veliki ljubavnik, bolje je da me takve glasine prate, nego da sam ne daj Bože da sam zgazio nekog, ubio. Ovo što sada pričaju neka pričaju, meni je iskreno simpatično", rekao je Šaban.

Šaban Šaulić
foto: Kurir / Damir Dervišagić

Šaban je priznao da ne zna note, niti svira instrumente, već svoju muziku snima na kasetofonu i tako koriguje samoga sebe dok mu reči izlaze iz duše.

Šaban je nastradao u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u jutarnjim satima u gradu Bilefeldu, u severozapadnom delu Nemačke, a pevač se vraćao sa svog nastupa. Pevač je nakon udesa prebačen u bolnicu, gde je, nažalost, uprkos naporima lekara, preminuo.

Turčin Alsin Levent (37) koji je izazvao nesreću osuđen je pred sudom u nemačkom gradu Giterslohu na tri godine i tri meseca zatvora zbog teške saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli Šaban Šaulić, poznati pevač narodne muzike i njegov saputnik, muzičar Mirsad Kerić, dok je Slobodan Stojadinović teško povređen.

Samo četiri dana pre tragedije popularni pevač narodne muzike supruzi Gordani, čestitao je rođendan, a ispod te objave mnogi su danima ostavljali poruke saučešća njihovoj porodici.

"Ja danas dižem čašu za sve lepe godine koje su za nama i one još lepše koje nam predstoje! Srećan ti rođendan, voljena moja Gordana", napisao je Šaulić uz objavu koju mnogim njegovim fanovima danas nije bilo lako pročitati.

Šaban je sahranjen na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana, a na poslednji ispraćaj legendarnog pevača došlo je 7.000 ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs