Životna priča

ŽIVEO JE RASKALAŠNO, ALI NIJEDAN LJUBAVNIK NIJE MOGAO DA ZAMENI NJU: Od supruge dugo krio da je gej!

Njihova ljubav je bila jača od svih prepreka

Vip priča
Autor:
ŽIVEO JE RASKALAŠNO, ALI NIJEDAN LJUBAVNIK NIJE MOGAO DA ZAMENI NJU: Od supruge dugo krio da je gej!
Foto: Profimedia

Fredi Merkjuri upoznao je Meri Ostin kada je imao 24, a ona tek 19 godina. U to vreme niko od njih nije mogao ni da zamisli šta će im doneti budućnost, a kamo li da će se njihova ljubavna priča pretvoriti u jednu od najpoznatijih na svetu.

Ista ta priča prikazana je i u Oscarom nagrađenom hit filmu "Boemska rapsodija".

"Svi moji ljubavnici pitali su me zašto ne mogu zameniti Meri u mom srcu, ali to je jednostavno bilo nemoguće. Jedina prijateljica koju imam u životu je Meri i ne želim nikog drugog osim nje. Ona mi je supruga i to što mi imamo za mene je pravi brak", jednom je prilikom rekao legendarni muzičar.

Kada je Fredi 1991. godine preminuo od posledica side, Austin je bila uz njega kao i većinu njegovog života. Upravo njoj je ostavio polovinu svog bogatstva procenjenog na 75 miliona dolara, kao i kuću sa 28 soba u Londonu u kojoj ona i danas živi. Meri danas živi mirnim životom daleko od svetala reflektora pod kojima je bila u vreme njegove najveće popularnosti.

Odmah su se zaljubili

Merkjuri i Austin upoznali su se 1969, godinu dana pre nego što je on s Brajanom Merijem, Rodžerom Tajlorom i Džonom Deaconom osnovao bend koji će se kasnije zvati Kvin. Merckjuri je rođen kao Farok Bulsara u Zanzibaru 1946. godine, a 60-ih se godina s porodicom preselio u London. Meri je u to vreme radila u trgovini odećom Biba. Brzo su se zaljubili pa su počeli živeti zajedno, iako je Meri bila dosta povučenija od Fredija.

"On je bio potpuno drugačiji od svih ljudi koje poznajem. Bio je vrlo samouveren, a ja nisam bila ni malo. Srasli smo zajedno i tako smo ostali do kraja njegovog života", rekla je Austin 2000. godine u jednom intervjuu.

AKada je grupa Kvin objavila debitantski album 1973. godine, par se preselio u veći stan gde ju je Fredi zaprosio.

"Kada sam imala 23 godine dobila sam od njega ogromni poklon za rođendan. Unutra je bila druga kutija, pa druga i tako dalje. U najmanjoj kutiji bio je verenički prsten", ispričala je Meri dosta godina kasnije. Nije joj bilo jasno šta se događa pa je pitala muzičara na koji prst da stavi taj prsten, a on je pitao hoće li se udati za njega. Odmah je pristala.

Narednih godina popularnost grupe Kvin vrtoglavo je rasla, a Fredi je svojoj supruzi posvetio brojne pesme, među kojima je najpoznatija "Love of my life" (Ljubav mog života).

Bend, ali i sam Fredi iz dana u dan su imali sve više fanova, a pevač se sve više prepuštao raskalašenom životu.

Kod kuće im nije išlo tako dobro. Nakon šest godina veze više nisu razgovarali o braku i Meri je zaključila da nešto ne valja. Merkjuri je čitavo vreme tvrdio da samo umišlja i da je sve u redu. Prvo je mislila da ima aferu s drugom ženom, ali 1976. godine on je odlučio da joj sve prizna.

"Nikada neću zaboraviti taj trenutak", rekla je Meri. Rekao joj je da je biseksualac, ali ona je smatrala da je gej.

Brzo nakon toga se odselila u stan blizu njegove kuće i tada je završila njihova fizička veza,ali povezani su bili do kraja. Odlazila je sa Kvin na turneje te su ostali najbolji prijatelji.

Meri je kasnije upoznala slikara Pirsa Kamerona s kojim ima dva sina, a Fredi je njenom starijem sinu i kum. Nikada se nije udala za njega, a kasniji brak s preduzetnikom Nikom Holfordom završio je razvodom nakon pet godina. Austin nikada nije odsustvovala iz Fredijevog života.

Kada je Fredie preminuo, Meri je rekla kako je izgubila osobu s kojom deli večnu ljubav.

"Bila je uz njega pre svega i nakon svega", rekao je biograf grupe Kvin jednom prilikom. Podržavala ga je u odluci za lečenjem, a sve do samo nekoliko dana pre smrti njegova bolest bila je tajna. Obećala mu je na samome početku da niko neće saznati kako ima sidu dok on to ne bude želeo.

Telo muzičara našli su u liftu samo nedelju dana od koncerta za koji niko nije slutio da mu je poslednji.

10 zanimljivosti o Fediju za koje do sada niste čuli:

1. Fredi - umetnik sa "teškim" imenom

Fredi je roden u današnjoj Tanzaniji, a njegovo pravo ime je Farok Bulsara. Ime Fredi je dobio kada je poceo da svira sa srednjoškolskim bendom The Hectics u Londonu, jer su clanovi grupe imali problema da izgovore njegovo pravo ime.

Zanimljiva je cinjenica da je Fredi stekao diplomu iz umetnosti i grafičkog dizajna. Upravo to znanje je iskoristio kada je osmislio omot za jednu ploču, na kome se nalazio grb benda Kvin, koji je po mnogima, predstavljao parodiju na grb Engleske.

2. "Bohemian Rhapsody" - numera veka o Fredijevim traumama

Fredi je ovu pesmu napisao 1975. godine i u to vreme "Bohemian Rhapsody" je važila za najskuplju i najduže snimamu numeru ikada. Ona se našla na cetvrtom albumu ove grupe "A Night at the Opera'". Strani mediji su pisali u to vreme da pesma zapravo govori o pevacevim traumama iz detinjstva. Fredi to nikad nije potvrdio, vec je kratko rekao da je "to pesma o vezama".

3. Fredi je voleo mačke

Legendarni pevač je obožavao životinje, a mačke su u njegovom životu imale posebno mesto. Čuvao je nekoliko u svom domu, a svojoj miljenici Dilajli je čak posvetio i pesmu "Innuendo" sa istoimenog albuma. U svom testamentu je obavezao svoju bivšu verenicu Meri Ostin da brine o njegovim mačkama nakon njegove smrti.

4. "Sudar kraljeva" i veliki hit

Malo je poznato da su legendarni hit grupe Kvin, "Under pressure", napisali Dejvid Bouvi i Fredi Merkjuri. Maratonsko sviranje i snimanje u "miksu" sa konzumiranjem vina i kokaina trajalo je nekoliko dana. Bouvi je insistirao da on i Fredi snime vokale odvojeno, kako ne bi čuli jedan drugog, što ovu pesmu još više čini posebnom. Bouvi i Fredi ovu pesmu nikada nisu izveli uživo.

5. Žurke do jutra sa princezom Dajanom

Pričalo se da je Dajana izlazila sa Fredijem i njegovom ekipom, u periodu kada je imala problema u braku sa Čarlsom. Videvši da je tužna, Fredi je rekao Dajani: "Hajde mala, izađi, zabavi se malo". Kako je bilo nemoguće da Dajana "opušteno" ude u bilo koji klub, Fredi je bio taj koji je predložio da se princeza maskira u muškarca i izađe na jedno mesto gde izlaze gejevi. Dajana je sa oduševljenjem prihvatila ideju, a posebno se oduševila "slobodom" koju je spoznala, jer je mogla da naručuje piće na šanku, kao sav običan svet.

6. Transvestiti za 39. rodendan

"Living On My Own" je njegova najpoznatija solo pesma, za koju je snimio provokativan spot. U spotu su prikazani snimci sa njegovog 39. rodendana koji je slavio u Minhenu 1985. godine, na kome su većinu zvanica, pored njegovih prijatelja, činili transvestiti iz nemačkih klubova.

7. Ostvarenje velikog sna

Fredijev lični asistent Piter Friston je u svojoj knjizi "Fredi Merkjuri, intimni memoari čoveka koji ga je najbolje poznavao" opisao kako je tekla saradnja sa operskom divom Monserat Kabalje, kojoj se pevač divio i u kojoj je video veliki uzor. Projekat "Barcelona" iz 1988. godine, po mnogima je vrhunac Fredijeve karijere. Pre upoznavanja sa divom iz Katalonije, Fredi je imao veliku tremu. Nakon prvog razgovora sa njom, umetnici su se prepoznali i usledila je odlična saradnja.

"Monserat je postala veoma emotivna posle prvog slušanja pesme 'How Can I Go On?', zbog osećanja i zvuka Fredijevog glasa dok je izgovarao stihove, a koje je ona posle toga otpevala. Suze su joj tekle niz obraze i kada je Fredi video dubinu njenih osećanja, napunio je suzama svoje oči. Možda je i on po prvi put stvarno slušao reči dok je do tada samo živeo kroz njih", napisao je Fredijev asistent.

Iako su pesme sa albuma "Barcelona" bile tema Olimpijskih igara 1992. godine, od realizacije se odustalo, jer Fredi godinu dana pre toga preminuo.

8. Zašto nije želeo da se zna gde je sahranjen?

U svom testamentu, Fredi je svojom poslednjom voljom obavezao svoju bivšu verenicu Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je uradila sa urnom. U međuvremenu na groblju u zapadnom Londonu otkrivena je ploča sa natpisom: "U spomen na Faroka Balsara. Uvek ću biti uz tebe svojom ljubavlju. M". Ipak, još uvek niko zvanično nije potvrdio da se urna sa pepelom legandarnog muzičara nalazi ispod ploče.

9. Fredi nema ni jednu spomen bistu u Londonu

Njegov uticaj i dan danas je predmet rasprave u britanskoj javnosti. Konzervativci negiraju njegov značaj, najviše zbog seksualnog opredelenja i načina života. Iako su njegovi obožavaoci godinama pokušavali da mu podignu spomenik u Londonu, to se još uvek nije dogodilo.

Njegova spomen-bista nalazi se u Švajcarskoj, u mestu Montre koje je postalo mesto hodočašca Fredijevih obožavaoca i grupe Kvin. Svakog septembra se u Montreu održava svečanost kojom se obeležava njegov rođendan.

10. Koncert za Ginisa

Pola godine nakon Fredijeve smrti, bend je organizovao tribute koncert na londonskom stadionu Vimbliju. Sva zarada išla je u dobrotovorne svrhe, organizaciji za borbu protiv AIDS-a, fondu "Mercury Phoenix". Koncert je ušao u Ginisovu knjigu rekorda i smatra se najvećim dobrotvornim rok koncertom ikada.

Fredi Merkjuri
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs