Detalji iz nove knjige

6 INTRIGANTNIH DETALJA O MELANIJI TRAMP, KOJE JAVNOST NIJE ZNALA: Zašto ju je Tajna služba prozvala Zlatokosa?

Obožavala je dosledno i učestalo da čita sve sitnice napisane o sebi, trvdi bivša saradnica

Vip priča
Autor:
6 INTRIGANTNIH DETALJA O MELANIJI TRAMP, KOJE JAVNOST NIJE ZNALA: Zašto ju je Tajna služba prozvala Zlatokosa?
Foto: Profimedia

Stefani Grišam radila je u Beloj kući kao direktorka komunikacija i šefica osoblja za Melaniju Tramp, što znači da je slavnu Slovenku imala priliku dobro da upozna. U svojoj knjizi progovorila je o svojim iskustvima iz tog razdoblja, od dešifrovanja Trampovog braka, preko odnosa Melanije sa svojom pastorkom Ivankom Tramp, do njene "nedovoljne radne etike i pomalo bizarne ljubavi prema uređivanju foto albuma".

Malo je reći da Trampovi nisu oduševljeni novom knjigom, a na bivšu saradnicu sasuli su proteklih dana, drvlje i kamenje.

U izjavi za CNN , predstavnica za javnost Melanije Tramp rekla je:

"Autorka očajnički pokušava da oporavi svoju narušenu reputaciju manipulišući i iskrivljujući istinu o gospođi Tramp. Gospođa Grišam je lažna i problematična osoba koja ne zaslužuju ničije poverenje."

Bivša saradnica otkrila je mnoge kontroverze, a mi vam predstavljamo 6 najintrigantnijih:

1. Opsesivno je čitala sve članke o sebi

Kad bi se za vreme suprugovog mandata Melanija pojavila u javnosti, jedino se pisalo o njenim modnim kombinacijama. Nosila je naluksuznije modne brendove i njenom modnom stilu zaista se nije imalo šta prigovoriti, ali za razliku od ranijih prvih dama koje su pokretale humanitarne inicijative i glasno ih zastupale, Melanija Tramp u javnosti je - ćutala.

Nije se znalo šta misli i zaista je izgledala, baš poput natpisa na famoznoj Zarinoj jakni koju je nosila, kao da je nije briga šta američki mediji i javnost misle o njoj. Ali, Grišam kaže da je to bila samo fasada. Melaniju Tramp i te kako je bilo briga šta se piše.

Melanija Tramp
foto: Profimedia

Obožavala je dosledno i učestalo da čita sve sitnice napisane o sebi, trvdi bivša saradnica.

"Kao i njen suprug i sva njegova deca, gospođa Tramp pomno je pregledala 'isečke iz novina poput stručnog arhitekte koji se fokusirao na nacrte. Nijedan detalj nije zanemaren, ništa joj nije promaklo. Imala je uključena Google upozorenja za sebe i sve je videla", piše Grišam.

Kao njena predstavnica, Grišam je od prve dame dnevno primala više poruka, a mnoge su se odnosile na to kako odgovoriti ili u njenom slučaju ne odgovoriti, na upite globalnih medija opsednutih razumevanjem tajanstvene Slovenke.

2. "Zlatokosa" i njena ljubav prema foto albumima

Grišam u knjizi takođe iznosi kako je sa šeficom provodila jako malo vremena u kancelariji. I to ne u smislu da nije bila jedan na jedan s Melanijom u Istočnom krilu, već da Melanija zapravo uopšte nije dolazila u svoje kancelarije smeštene u Istočnom krilu. Grišam kaže da se seća da je svoju šeficu u prostranoj kancelariji namenjenoj prvoj dami videla samo nekoliko puta tokom četiri godine koliko je radila u Beloj kući.

"Gospođa Tramp radila je od kuće mnogo pre nego što je to postalo obavezno tokom pandemije", kaže Grišam.

"Kad je to opravdano, imali bismo lične sastanke, ali oni su se uglavnom odvijali u Sobi s kartama preko puta lifta pored rezidencije. Tamo bismo planirali rasporede, odgovarali na hitne upite i razgovarali o ciljevima. Vreme je uglavnom provodila u svojoj rezidenciji."

Grišam kaže da je Melanija Tramp tako često bila zatvorena u svojoj rezidenciji da joj je Tajna služba dala nadimak Zlatokosa, "jer je ostala u svom tornju, nikada se ne spuštajući".

Puno je vremena, piše Grišam, trošila na "brigu o sebi", koja je uključivala mnogo sati sna. Grišam kaže da se osoblje Istočnog krila većinu dana retko čulo sa svojom šeficom pre 10 sati.

Melanija Tramp, Donald Tramp
foto: Profimedia

"Verovala je da je opuštanje ključni deo bjuti rituala, kao što su, naravno, i spa tretmani i tretmani lica", piše Grišam.

Takođe kaže da je Melanijino glavno delo ili "drugo dete" kako ga je nazvala u svojoj knjizi, bili fotoalbumi. Naime, Melanija je sate i sate provodila slažući fotografije u foto albumima. Pomno je, kaže Grišam, pregledala stotine, ako ne i hiljade fotografija tokom vremena provedenog u Beloj kući, kategorisala ih i stavljala u albume.

3. Ivanku Tramp nazvala je princezom

Ono što smo svi naslućivali, Grišam je sad i potvrdila – između Ivanke i Melanije, dve najvažnije žena u životu Donalda Trampa, nema puno ljubavi. Iako se ta činjenica uglavnom držala podalje od očiju javnosti, Grišam piše da je uvek postojala napetost između njih dve, često zbog Ivankine želje da bude u centru pažnje na javnim događajima i putovanjima u inostranstvo.

Grišam piše da joj je, nakon što je postala svesna nežne veze oca i ćerke, Melanija Trump dala nadimak, kojim je volela da je zove iza leđa - princeza.

Gnev Melanije prema svojoj pastorki često bi se rasplamsao tokom inostranih putovanja, piše Grišam, ponajviše zato što se bivša prva dama strogo pridržavala protokola i tradicije, a koja je rezervisana samo za predsednički par, ali ne i za predsednikovu ćerku i njenog supruga.

Konkretno, kada je Ivanka Tramp htela da učestvuje u poseti engleskoj kraljici u Bakingemskoj palati, Melania je insistirala da Ivanka i Džared ne budu u centru pažnje. Umesto toga, njih dvoje su fotografisali kako gledaju s prozora u Bakingemskoj palati, dok se za to vreme Melanija družila s kraljicom i Kamilom Parker.

Melanija Tramp
foto: Profimedia

4. Bila je luda zbog Trampovih navodnih afera

Iako je tada CNN to izvestio, Bela kuća nikada nije evidentirala da je Melanija Tramp došla posebnim automobilom na Trampovo obraćanje naciji 2018. kao i u Zajedničku bazu Andrews kako bi otputovala, jer je bila ljuta na njega kad su u javnost isplivale njegove afere s porno glumicom Stormi Denijels i bivšim Plejboj modelom Karen Mekdugal.

U svojoj knjizi, Grišam piše da je Melanija zaista bila uzrujana i da ju je bes naveo da se na javni način distancira od svog supruga. Nije želela da je gledaju kao političku suprugu koja pokušava da spasi svog supruga od štetnih naslova, već upravo suprotno.

"Osećala sam da je gospođi Tramp neprijatno i da želi da se i on oseća neugodno. Je li on sposoban za to ili ne, ne znam", piše Grišam o epizodi Denijels, za koju kaže da je dovela do to toga da Melanija postane hrabrija i asertivnija.

Primila sam njen poziv u kojem mi javlja da želi da se odveze u Air Force One ispred svog supruga. Iznenadila me je rekavši: Ne želim da budem poput Hilari Klinton, razumiješ li šta mislim? Ona je, nakon vesti o Moniki, hodala do helikoptera Marine One i držala za ruke sa svojim suprugom i to nije izgledalo dobro", misleći na Moniku Levinski. Nisam se svađala", piše Grišam, koja je pomogla u organizaciji logistike kako bi olakšala njen zahtev.

Osim toga, Grišam je išla u šoping u vojnu kancelariju Bele kuće "za zgodnog pomoćnika" koji je ispratio prvu damu u Kapitolu na Trampovo obraćanje naciji, i to na zahtev Melanije Tramp.

"Gospođa Tramp nazvala me kako bi me obavestila da želi da je jedan od naših vojnih pomoćnika otprati do Kapitola jer su podovi tamo tako klizavi", piše Grišam, koja smatra da je zahtev bio lukavstvo da je vide sa zgodnim, uniformisanim mlađim muškarcem, čime sigurno neće biti oduševljen njen suprug. "Nasmejala sam se jer sam videla tu ženu kako u štiklama hoda po zemljanim putevima."

Melanija Tramp
foto: Profimedia

5. Melanija Tramp i famozna jakna

Grišam je čitavo poglavlje u svojoj knjizi posvetila famoznoj jakni, dešifrujući incident sa zloglasnom zelenom Zarinom parkom ukrašenom na leđima rečima: "Mene zaista nije briga. A vas?", koju je Melanija nosila kad je išla u posetu Centru za prihvatanje useljenika u Teksasu.

Ukratko, Grišam zapravo ne objašnjava zašto je bivša prva dama odlučila da nosi jaknu na putovanju u Teksas, napisavši da kao i svi ostali ništa nije znala o toj njenoj odluci. Međutim, Grišam kaže kako Melanija nije shvatila ili joj zaista nije bilo stalo do silnih kritika koje je dobila jer je nosila jaknu s tako grubom i bezosećajnom porukom u vreme kad je u zemlji gorući problem bilo razdvajanje dece imigranata od roditelja.

Grisham kaže da su, nakon što su slike jakne pojavile u javnosti, još bile u avionu te su se sastale u privatnoj kabini prve dame, pokušavajući da pronađu način da odvrate pažnju medija sa jakne. Grišam piše da je u jednom trenutku razgovora, Melanija predložila stavljanje kruga s crtom preko dela "ne" na poruci na jakni - tobože pretvarajući ga u "stvarno mi je stalo" - a zatim bi trebalo da tvrde da su novinari to pogrešno pročitali. Grišam ju je odvratila od te ideje.

Kad su se prva dama i Grišam vratile u Belu kuću, to je već bila glavna vest u svim medijima, a Tramp očigledno nije bio srećan zbog toga.

"Šef je bio kiselo raspoložen", piše Grišam o pozivu u predsednikovu privatnu trpezariju u Zapadnom krilu, gde ih je čekao. "Pogledao je svoju ženu, a zatim nas s izrazom dosađivanja. Prve reči iz njegovih usta bile su: "Šta ste dođavola mislile?" Na moje iznenađenje, gospođa Tramp je sela na stolicu pored njega s desne strane (usput rečeno, još uvek je bila u toj prokletoj jakni) i nasmešila se.

Melanija Tramp
foto: Profimedia

6. Deci u Africi htela je da pokloni ogledala

Melanija Tramp želela je deci u Africi da pošalje ogledala u punoj veličini kako bi mogli da vide koliko su lepi i snažni, tvrdi Grišam u svojoj knjizi. Dok je obilazila osnovnu školu Čipala u državi Malavi tokom posete Africi 2018, Melanijina pratnja bila je iznenađena kad su deca molila da ih fotografišu telefonima jer su "želeli da vide kako izgledaju".

Iako je Melanija insistirala na fotografisanju, zahtev je odbila Lindzi Rejnolds, koja je u to vreme bila njena šefica kabineta.

"Čim smo se vratili u SAD, htela je da u školu pošaljemo ogledala u punoj veličini", piše Grišam, citirajući Melaniju:

"Moramo im poslati ogledala. Deca moraju znati kako izgledaju i videti da su vrlo snažna i lepa."

Grišam je napisala da je, iako je Melania insistirala na tome, zahtev odbila Rejnolds, koja je rekla da je kancelarija savetnika Bele kuće odlučila da će to oni rešiti.

"Naravno, to je samo moje mišljenje, ali nikada nisam verovala da je to istina, jer mi je Lindzi u više navrata rekla kako misli da će to biti PR-ovska noćna mora - model koji šalje ogledala afričkoj deci. Svi u toj Beloj kući mislili su da su stručnjaci za komunikacije; to je bila priča mog života", napisala je Grišam.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs