NEZAMISLIVO

BIZARNE, MRAČNE I BOLESNE TAJNE HOLIVUDA: Glumice morale da abortiraju i vade zube, decu zatvarali u mračne kutije!FOTO

Znamo da se iz glamura Holivuda kriju brojne tajne, ali da su do ove mere bolesne - to zaista nismo mogli ni da naslutimo

Vip priča
Autor:
BIZARNE, MRAČNE I BOLESNE TAJNE HOLIVUDA: Glumice morale da abortiraju i vade zube, decu zatvarali u mračne kutije!FOTO
Foto: Profimedia

Zlatno doba Holivuda deluje kao nešto veoma glamurozno, ali zapravo nije. Stari holivudski filmovi kriju mnoge tajne koje javnost do sada nije mogla da sazna. "BuzzFeed" je pronašao prilično uznemirujuće činjenice koje retki znaju, a koje bi vam mogle zauvek promeniti način na koji gledate filmove tog razdoblja.

1. Glumice su u to vreme bile toliko opterećene svojim izgledom da je Džoan Kroford izvadila zadnje zube kako bi imala lepši oblik vilice.

– Imala sam samo 23 godine. To se zvalo kopča, kad uklonite zadnje zube, vilica vam se razvija na elegantniji način. Agent mi je rekao da, ako želim da radim nakon 25. godine, moram investirati u sebe, pa sam to zato uradila. To nije bila retkost - ispričala je.

2. Džoan je takođe svake nedelje na očne kapke stavljala bornu kiselinu kako bi joj oči blistale.

3. Kad bi dečiji glumci bili neposlušni na setu, ponekad bi ih poslali u takozvanu “crnu kutiju”, gde bi za kaznu morali sedeti na komadu leda, za kaznu.

4. U Hičkohovom hitu "Ptice" za glumicu Tipi Hedren vezali su žive ptice, a takođe su ih bacali na nju kako bi se snimila legendarna scena na tavanu. Kad je posetio set, Keri Grent joj je navodno rekao: “Ti si najhrabrija žena koju sam ikad video.” Ali, Tipi je kasnije u svojim memoarima objasnila koliko je uplašena i očajna bila zbog svega što joj je bilo priređeno na snimanju kultnog filma.

Tipi Hedren
Tipi Hedren foto: Profimedia

5. Džin Keli je jednom prilikom tokom snimanja "Singin’ in the Rain" toliko izvređao plesanje Debi Rejnolds da se zavukla pod klavir i plakala.

– Dolazio bi na probe i kritikovao sve što sam radila, nikad me ničim, ni jednom rečju ili gestom nije ohrabrio- ispričala je Debi.

6. Odri Hepbern je svoj karakteristični “srneći pogled” održavala tako da bi joj, nakon nanošenja maskare, iglom razdvajali svaku pojedinu trepavicu. Taj "tretman" nije bio ni najmanje bezazlen, a desilo se ne malo puta da pri tome povredi kožu ili oko.

Odri Hepbern
Odri Hepbernfoto: Profimedia

7. Džeki Kuper je u svojoj biografiji otkrio da nije mogao zaplakati u ključnoj sceni kad su snimali film "Skippy" pa mu je reditelj (koji je mu je inače bio ujak) zapretio da će ubiti njegovog psa ako ne bude plakao.

“Počeo sam jecati toliko histerično da je bilo previše za scenu, morali su me smirivati.”

Kuper je inače 1931. za tu ulogu bio nominovan za Oskara. Bilo mu je samo devet godina. Do dana današnjeg to je najmlađa nominovana osoba u istoriji Oskara.

8. Ugovori su u to vreme imali “moralnu klauzulu” koja je glumice obvezivala da se ne udaju i da moraju pobaciti ukoliko se dogodi da zatrudne tokom snimanja. Ta je klauzula postojala kako bi “sprečila zvezde da unište vrednost skandalima”. Navodno su Lana Tarner, Džudi Garland i Dženet MekDonald potajno abortirale, a u javnosti se pričalo kako su u bolnici zbog operacije slepog creva ili infekcije uva.

Džudi Garland
Džudi Garlandfoto: Profimedia

9. U dvadesetima i tridesetima na filmskim setovima su koristili azbest kako bi se snimale scene u kojima veje sneg. Neki su se glumci, poput Stiva Mekvina, kasnije u životu zbog toga teško razboleli. Danas je opšte poznato da je azbest kancerogena materija.

Stiv Mekvin
Stiv Mekvin foto: Profimedia

10. Heti MekDanijel bila je prva tamnoputa osoba u istoriji koja je bila nominovana za Oskara, no hotel u kojem se održavala dodela nije dopuštao crncima da uđu. Producent filma "Prohujalo s vihorom" morao je potegnuti veze i moliti za posebnu uslugu da je puste u zgradu. Čak i nakon toga, morala je sedeti u pozadini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs