vOREN oUTS

Zvali su ga BOG KOJI JE HODAO ZEMLJOM: Bilo je to ZLATNO DOBA MUŽEVNOSTI!

Bio je uspešan marinac, ali je odlučio da potpuno promeni karijeru

Vip priča
Autor:
Zvali su ga BOG KOJI JE HODAO ZEMLJOM: Bilo je to ZLATNO DOBA MUŽEVNOSTI!
Foto: Profimedia

Džon Dilidnžer je pobegao iz zatvora služeći se drvenim pištoljem, opljačkao policijsku stanicu, preživeo oružani okršaj s FBI-jem, uradio plastičnu operaciju da bi promenio lice i operaciju prstiju kako bi izmenio otiske, da bi na kraju naterao vladu SAD-a na jednogodišnju poteru za njim koja ih je koštala šest puta više od sume koju je on ukupno ukrao.

A Voren Outs, glumac koji ga je tumačio u filmu... Pa, bio je takođe velika faca!

Odigrao je glavnu ulogu u Dilindžeru Džona Milijusa na način na koji bi je verovatno i sam pljačkaš odigrao i taj film se s današnje tačke gledišta smatra delom na nivou ili skoro na nivou Boni i Klajda. Ali to čak nije njegov vrhunac karijere.

Bio je marinac u mladosti, stigao do ranga drugog vojničkog čina, ali se "prešaltao" u filmsku struku pa je u vreme '60-ih i '70-ih postao cenjen sporedni glumac kojem su tek u nekoliko snažnih autorskih filmova dali slobodu da se stvarno izrazi. Kakva je to snaga bila!

Najčuveniji i najbolji njegov film, naravno, je Divlja horda, gde je stvorio krvavu vestern poeziju čija ubojitost nikada neće izbledeti. Danju karabin, prašina u kosi, znoj na čelu, banka na vidiku, potera za petama, a noću krčma, lomljava, bordeli, viski, kartanje pa opet ponovo. To je bio život, a ne reklama i to su zaista živeli antiheroji ovog filma, među njima i Vorenov lik.

Voren Outs
foto: Profimedia

U nizu poznatih kultnih klasika, filmografija Vorena Outsa broji slavne naslove kao što su U vrelini noći, Badlands, Race With the Devil, 1941, Stripes, The Hired Hand, kao i Two-Lane Blacktop, koji je poput Dilindžera danas daleko priznatiji nego u vreme izlaska.

Čuveni reditelj Ričard Linklater, kada je navodio razloge zašto publika mora da voli Two-Lane Blacktop, imao je njih 16, a na šestoj poziciji se zapravo našao:

"Zato što je jednom postojao jedan Bog koji je hodao Zemljom, čije je ime Voren Outs." Sve rečeno.

Voren je nesumnjiva ikona američkog filma koja nije dočekala duboku starost, srčani udar ga je snašao 1982. kada je imao tek 53 godine.

To je bilo zlatno doba muževnosti, mnogi bi rekli i, između ostalog zbog Vorena, bili bi u pravu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs