KONTRoVERZAN I DRUGAČIJI

Bio je ispred svog vremena, žene su sekle vene za njim: Životna priča Olivera Mandića!

Oliver Mandić je poznati srpski pevač i kompozitor popularne muzike, jedna od najistaknutijih zvezda beogradskog novog talasa u prvoj polovini osamdesetih godina.

Vip priča
15:54h Autor:
Bio je ispred svog vremena, žene su sekle vene za njim: Životna priča Olivera Mandića!
Oliver Mandić, Foto: Printscreen Youtube / YU ROCK RADIO

Oliver Mandić je rođen u Užicu 13. jula 1953. godine. Bio je jedna od najistaknutijih zvezda beogradskog novog talasa prve polovine osamdesetih godina.

U mladosti se obrazovao u muzičkoj školi Stanković u Beogradu sa namerom da postane pijanista klasične muzike (u vreme aktivne karijere bio je jedan od retkih jugoslovenskih rok i pop muzičara koji su imali podlogu klasičnog muzičkog obrazovanja, uključujući tu i čitanje/pisanje nota). Ostao je zapamćen u muzičkim krugovima bivše Jugoslavije po beskompromisno visokim standardima koje je zahtevao u vezi sopstvene muzičke produkcije, uključujući kvalitet materijala, prvoklasnu studijsku opremu i potpunu uvežbanost muzičara u studiju/na koncertima. Diskografski opus Olivera Mandića je brojčano skroman, ali je obilovao hitovima i pokazao se kao izuzetno komercijalan.

Oliver Mandić se predstavio široj publici kroz TV emisiju “Beograd noću”, koja je emitovana uporedo sa izlaskom prvog albuma “Probaj me” 1981. godine. Emisija se sastojala od video-spotova za pesme sa ploče. Režiser je bio Stanko Crnobrnja, a kostime i Mandićev izgled osmislio je konceptualni umetnik Kosta Bunuševac (isti kostimi su korišćeni i na omotu prvog albuma). Deo javnosti je bio ozbiljno isprovociran Mandićevim tranvestitizmom, ali je bez obzira na kontroverznost emisija dobila nagradu “nagrada grada Montrea” a potom i komercijalno objavljena na video-kaseti, što je bilo nesvakidašnje za tadašnju muzičku scenu.

Životna priča srpske Brižit Bardo: Svojom lepotom i harizmom zavodila, pobedila rak, njegova smrt je pokosila! (FOTO)

Oliver Mandić je bio pobednik prvog i drugog festivala popularne muzike MESAM (1984. i 1985. godine).

Napisao je muziku za filmove Nacionalna klasa (1979.) i Poslednji krug u Monci (1989.)

Neverovatan život jedne Zemunke: Plesala sa Kerijem Grantom, nije želela da bude sledeća Brižit Bardo! (FOTO)

1991. godine Oliver Mandić je kratkotrajno bio član beogradske grupe Riblja čorba. Zamisao je bila da Oliver Mandić postane klavijaturista sastava, a trebalo je i da kreativno učestvuje u stvaranju ploče “Labudova pesma” sa polovinom numera. Oliver Mandić i Riblja čorba su snimili kompletan materijal za ovu ploču u Beču krajem 1991. godine (uključujući i pesme sa Mandićevom muzikom, na kojima je vokale otpevao Bora Đorđević), ali su se pre izlaska albuma Oliver Mandić i Bora Đorđević posvađali tako da je saradnja naprasno prekinuta. Ploča Riblje čorbe “Labudova pesma” se ipak pojavila na tržištu 1992. godine, ali se na njoj nisu nalazile numere čiji je autor muzike bio Oliver Mandić usled izdejstvovane sudske zabrane (ovo skraćeno izdanje albuma je imalo sveukupno osam pesama, pola od planiranog broja). Oliverove pesme snimljene sa Ribljom čorbom su danas dostupne samo u obliku piratskih snimaka, a zbog svoga kvaliteta i svojevrsnog zvuka (nesvakidašnja kombinacija Oliverovih klavijatura i Borinog glasa) vrlo su cenjene među kolekcionarima.

Bila je seks simbol 80-tih, napustila Jugoslaviju, posvetila se majčinstvu: Životna priča prelepe Gale Videnović! (FOTO)

Željko Ražnatović Arkan je bio Mandićev kum, a poznavali su se navodno još od detinjstva. Kada je počeo rat u Hrvatskoj, Oliver Mandić je pristupio Arkanovoj Srpskoj dobrovoljačkoj gardi i otišao na ratište, gde je obavljao dužnost intendanta zaduženog za nabavku cigareta i ostalih potrepština (Srpskoj Dobrovoljačkoj Gardi su pristupile još neke ličnosti javnog profila, na primer Toni Montano i Dušan Prelević). Mandić je vlasnik beogradskog kafića Jazz.

Vesna Trivalić danas puni 54 godine: Životna priča mnogima omiljene srpske glumice! (VIDEO)

Oliver je kritikovao rad Gorana Bregovića, Bijelog dugmeta i drugih koji su razvijali vrstu muzike koju on opisuje kao “seljački rok” i “pastirski rok”, posebno citirajući Bregovićevo odsustvo muzičkog obrazovanja (“Muzika Gorana Bregovića za mene je prava humoristička serija Benija Hila”). Oliver Mandić je imao izrazito negativno mišljenje prema sarajevskoj muzičkoj sceni koja se razvila tokom osamdesetih godina (sastavi Hari Mata Hari, Merlin, Plavi orkestar, Crvena jabuka i drugi, koje je Mandić otvoreno nazivao “Rock and Roll abortusima”; videti takođe: “Novi primitivizam“). Sa druge strane, cenio je Zdravka Čolića kao izvanrednog profesionalca, i sa njime sarađivao još sedamdesetih godina.

Tokom devedesetih godina (i kasnije) pisao je muziku i aranžmane za raznorazne zvezde turbo-folka (ovaj izvor prihoda su takođe – nekad otvoreno a nekad pritajeno – koristili i Bora Đorđević, Momčilo Bajagić Bajaga i mnogi drugi prvaci bivše jugoslovenske rok i pop scene).

Životna priča Sonje Vukićević: Balerina koja je opčinila celu Jugoslaviju! (FOTO)

Oliver Mandić i naš najpoznatiji tekstopisac Marina Tucaković krajem sedamdesetih su bili u vezi četiri godine. Njihova ljubav rođena je iz saradnje, a, kako kaže Oliver, Marina mu je najlepše pesme napisala posle raskida jer je patila zbog kraha njihove ljubavi.

Njih dvoje nikada do sada nisu govorili o emocijama koje su ih vezivale, ali njihovo blisko okruženje zna da su se voleli.

- Oliver i Marina su se prvo družili, pa radili, a onda su počeli i da se zabavljaju. Provodili su mnogo vremena zajedno. Vezu su na početku krili, ali ipak se saznalo za njih jer je mnogima bilo očigledno da su zajedno pošto se nisu razdvajali - rekao je naš izvor.Oliver Mandić, koga smo sreli na proslavi Naksi radija, potvrdio je da mu je Marina Tucaković bila devojka.

- Marina i ja smo bili u vezi četiri godine. Za vreme našeg zabavljanja napisala mi je „Ljuljaj me nežno“. Pošto sam objavio tu numeru, raskinuli smo. Ostavio sam je zbog mlađih i lepših devojaka. Tada je krenulo ludilo u mom životu, a ona je verovatno patila. Naša saradnja se nastavila i posle raskida. Hvala joj što mi je napisala divne tekstove i posle toga na mojim albumima. Radila mi je sve pesme osim „Dođe mi da vrisnem tvoje ime“ i „Bobane“ - kaže Mandić i navodi da su on i Marina i nakon raskida ostali dobri prijatelji i saradnici.

- Posle našeg raskida ostali smo u dobrim odnosima. Ona je dupla Škorpija, lovu voli najviše - završio je Oliver u intervju koji je dao za Kurir pre nekoliko godina.

Životna priča Tereze Kesovije: Ostala rano bez majke, nosila pantalone u braku, preživela rak! (FOTO)

Oliver Mandić ima ćerku koju je dobio iz veze sa Majom Kozlicom 27. decembra 2010. godine.

Sreli su se u jednom poznatom beogradskom klubu. A kada je Oliver Mandić, koji danas ima 67 godina, prišao Maji Kozlici (danas je Maja Kozlica Mandić), oduševio se njome, pitao ju je na prvom susretu da se uda za njega (Maja je kasnije ispričala da je te večeri srela dvoje svojih omiljenih pevača, budućeg supruga i Svetlanu Cecu Ražnatović, koja je bila u društvu Olivera Mandića).

Radmila Savićević: Životna priča najvoljenije bake nekadašnje Jugoslavije! (FOTO)

foto: Kurir / Damir Dervišagić

Za nju je taj njegov potez bio preveliko iznenađenje. Naravno, nije pristala, ali verujemo da je njegova smelost koju je pokazao te večeri uticala na ono njeno kasnije "da".

Znao je da je sreo ženu sa kojom bi mogao da provede život, zato nije odustao od Maje. Bio je uporan. U to vreme ona je imala 18 godina, a 22 godine stariji muzičar pokazao je da je veliki džentlmen. Govorio joj je da pre braka ne želi bilo šta osim emotivnog odnosa.

Verovatno je time želeo da joj pokaže da je ozbiljan u svojim namerama. I Maja je pristala, venčali su se 2000, a 2010. su dobili ćerkicu Hanu Colu.

Zamršena životna priča Silvane Armenulić: Žena u čijem je oku stalno bila tuga!

Ljubav čuvaju daleko od javnosti, a kada se pojave, vidi se ta velika ljubav koja ih je spojila! Mandić već duže vreme ne objavljuje nove pesme, ali su one koje je snimio ranije "žive" kao da ih je juče snimio.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs