Odlučio da progovara

Vreme je da čujete golu istinu, iz prve ruke: Britanija bruji o govoru princa Harija!

Tvrdi da drugog izbora ni je ni bilo, nego da se Megan i on povuku

Vip priča
10:48h Autor:
Vreme je da čujete golu istinu, iz prve ruke: Britanija bruji o govoru princa Harija!
Foto: Profimedia

Princ Hari je juče prisustvovao humanitarnom događaju svoje fondacije posvećene mentalnom zdravlju i zdravlju dece obolele od HIV virusa.

Ovo javno pojavljivanje iskoristio je iskreno kaže sve što ima povodom njegove i odluke Megan Markl da se povuku sa kraljevskih dužnosti.

"Pre nego što počnem, moram da kažem da mogu samo da zamislim šta ste sve možda čuli ili pročitali poslednjih dana. Zato želim da čujete istinu od mene, ne od princa, ne od vojvode, već samo od Harija, istog onog kojeg su mnogi od vas gledali kako odrasta i menja se u proteklih 35 godina.

Ujedinjeno kraljevstvo je moj dom i mesto koje volim. To se nikada neće promeniti. Odrastao sam osećajući podršku mnogih ljudi i gledao sam kako ste dočekali Megan raširenih ruku. Gledali ste me srećnog što sam pronašao ljubav kojoj sam se nadao čitavog života. Dajanin drugi sin se oženio, radovali ste se.

Siguran sam da me svi prisutni poznaju dovoljno dobro da slobodno mogu da mi veruju da sam izabrao suprugu koja ceni iste vrednosti kao i ja. Oboje radimo sve što možemo da uradimo sve što treba za ovu zemlju, i to sa ponosom. Kada smo se Megan i ja venčali, bili smo uzbuđeni, puni nade, bili smo tu da vam služimo.

Hari, Megan i Arči će uvek biti voljeni članovi porodice: Kraljica Elizabeta otkrila planove za budućnost! (FOTO)

foto: AP / Daniel Lealolivas

Iz svih tih razloga, sve što se dogodilo i sve što se priča, u meni izaziva veliku tugu. Odluka koju sam doneo, da se moja supruga i ja povučemo sa kraljevskih dužnosti, nije donešena lako. Bilo je tu mnogo meseci razgovora, nakon mnogo godina izazova. Znam da nisam uvek radio sve kako treba, ali sve je otišlo toliko daleko da više nije postojala druga opcija.

Ono što želim da razjasnim, jeste to da mi nikuda ne idemo, i da svakako ne idemo nikuda od vas.

"Planirali smo da nastavimo da služimo kraljici, Komonveltu i mojim vojnim udruženjima, ali bez javnog finansiranja. Nažalost, to nije bilo moguće. Prihvatio sam to, znajući da to neće promeniti mene kao osobu niti činjenicu koliko sam posvećen svojim dužnostima.

Nadam se da vam pomažem da shvatite do čega je moralo doći, da sam morao da se povučem i od svoje porodice i od svega što sam ikada poznavao, nadajući se da ću tako dobiti mirniji život.

Rodio sam se u ovakvoj porodici i sjajno je imati čast da služiš svojoj zemlji i kraljici. Kada sam izgubio majku pre 23 godine, svi vi ste me uzeli pod svoje okrilje. Brinuli ste o meni toliko dugo, ali mediji su snažna sila. Ipak, nadam se da će naša međusobna podrška jednog dana biti snažnija od njih, jer sve je ovo mnogo veće od nas.

Niko više nema ni njegov broj telefona: Evo kada je Hari prelomio i odlučio da sve svoje prijatelje izbaci iz života!

Bila je privilegija služiti vam, a Megan i ja ćemo nastaviti da vodimo život u službi drugima. Uvek ću imati najviše poštovanje prema mojoj baki, mom glavnom komandantu, i neizmerno sam zahvalan njoj i ostatku moje porodice na podršci koju su pružili Megan i meni poslednjih meseci.

Nastaviću da budem isti čovek koji voli svoju zemlju i posvećuje svoj život dobrotvornom radu i vojnim udruženjima, koja su meni toliko važna.

Svi vi zajedno dali ste mi važnu lekciju o životu. Ova uloga me je naučila šta je dobro, više nego što sam mogao da zamislim. S velikom verom nastavljamo dalje. Hvala vam što ste mi dali hrabrosti da napravim ovaj korak", rekao je Hari.

Nakon što su Megan i Hari šokirali javnost, ali i britansku kraljevsku porodicu odlukom da se povuku, održan je sastanak na kojem je kraljica podržala odluku mladog para da vode nezavisniji i samostalniji život.

Ipak, to je sa sobom povuklo i posledice, koje su proistekle iz jasnih kraljevskih pravila kojima se ne sme praviti izuzetak. Naime, Hari i Megan više neće moći da koriste svoje kraljevske titule i više neće dobijati novac iz budžeta. Budući da su odlučili da se povuku sa kraljevskih dužnosti, više neće imati pravo ni da prisustvuju ceremonijama vojnih odlikovanja, što je Hariju možda najteže palo.

Kako je saopštila Bakingemska palata, ove odluke stupiće na snagu na proleće.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs