nikad prežaljena heroina

DANAS BI SONJA SAVIĆ NAPUNILA 60 GODINA: Tragična priča najlepše glumice bivše Jugoslavije!

Večiti buntovnik, najtalentovanija glumica svih vremena, osvajala je svojom lepotom i seksepilom celu nekadašnju Jugoslaviju

Vip priča
Autor:
DANAS BI SONJA SAVIĆ NAPUNILA 60 GODINA: Tragična priča najlepše glumice bivše Jugoslavije!
Foto: Printscreen Jutjub/ emilionish

Legendarna jugoslovenska glumica Sonja Savić je pronađena mrtva u svom stanu u Beogradu u 47. godini pre 11 godina, a da nije tragično završila svoj život danas bi slavila rođendan.

Obdukcijom je konstatovano da je preminila usled prevelike doze heroina i morfijuma, a sahranjena je u rodnoj Donjoj Grbavici kod Čačka, što je bila i njena poslednja želja.

Komšije, nekada jedne od najtalentovanijih srpskih glumica, tvrdili su da u njenom stanu nije bilo nameštaja, spavala je na dušeku na podu, a svuda okolo bili su razbacani upotrebljeni špricevi.

foto: Printscreen Jutjub/Ognjen Tutić

Sonja Savić je rođena 15. septembra 1961. godine u Čačku, a preminula kasno uveče 23. septembra od predoziranja heroinom.

Ona je u svet glume uplovila sa 16 godina. Fakultet dramskih umetnosti upisala je 1977. godine i važila je za najtalentovaniju glumicu generacije u klasi sa Zoranom Cvijanovićem, Buletom Goncićem, Branimirom Brstinom i Oliverom Ježinom.

Svojih pet minuta dočekala je početkom osamdesetih, pa za samo dve i po godine snimila pet filmova koji su dali ogroman pečat jugoslovenskoj kinematografiji.

Rušila je tabue, živela ispred svog vremena, te je uvek pratio glas da je neshvaćena i čudna.

"Zašto loše prolazim u gradu u kom živim, u zemlji iz koje potičem, pojma nemam. Da nije bilo Slovenije, ne bih preživela devedesete, a isto važi i za ovo vreme. Volela bih da dobijem sredstva i napravim samo još jedan savremeni sajber mjuzikhol koji bi prerastao u klabing, ali ovaj grad izgleda da nema afiniteta prema meni. Često čujem da da govore kako sam ekscesna ličnost, mada kad radim nikad nisam takva, pitajte koga hoćete ", rekla je jednom prilikom Sonja.

Njeno lice i promukli glas ostaće nezaboravni svima koji su je gledali uživo i na filmskom platnu. Scene u filmu Una, koji je nastao po romanu Mome Kapora, a govori o ljubavi između profesora Mišela Babića i njegove studentkinje Une Vojvodić, nikada se neće zaboraviti.

Sonja Savić: Bila sam srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja! (FOTO, VIDEO)

Gola Sonja Savić koja jede trešnje na balkonu i zavodi profesora tokom intervjua mnogima će večno biti urezana u pamćenje.

Osim u filmu Una, Sonja se pojavila u kultnim jugoslovenskim filmovima, a tokom svoje karijere zaigrala je u ukupno 50 filmova jugoslavenske, slovenske i srpske produkcije.

Neki od njenih najpoznatijih filmova jesu: "Mi nismo anđeli", "Kako je propao rokenrol", "Davitelj protiv davitelja" i mnogi drugi, a poslednju ulogeu tumačila je u seriji "Vratiće se rode" 2008. godine.

Dobitnica je Zlatne arene u Puli, nagrade Carica Teodora za najbolju žensku ulogu za film "Živeti kao sav normalan svet" i Gran pri nagrade Ćele kula za ulogu u "Šećernoj vodici" na Filmskim susretima u Nišu, Specijalne nagrade žirija u Veneciji za ulogu pevačice u filmu "Život je lep".

Kao i mnoge njene vršnjakinje, maštala je o udaji i deci s priznatim džez muzičarem Vlajkom Lalićem. U njega se zaljubila još kao petnaestogodišnjakinja, a on je bio i ostao njena prva i najveća ljubav. Razdvojila ih je njegova prerana smrt 1990. godine, kada se utopio na jedrenju jer ga je zahvatila oluja.

foto: Prinscreen/ Youtube/ Mlaaden

Sonjine izjave koje ćemo pamtiti:

"(…)Tako saznajem da sam bila ljubav nečijeg života, a taj neko živi sa drugim. Ili da sam ja sveta žena, žena koja seče vene zbog nekog trećeg čoveka. Što sam starija, sve manje razumem."

"Ja sam bila srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja."

"Ako je negde bilo otpora, onda je to u Srbiji! Evo, ja sam primer! Od 1987. pa do 2003. godne nemam dodira sa režimom."

Tragična sudbina najlepše glumice bivše Jugoslavije: Pre 10 godina je umrla Sonja Savić od predoziranja! (VIDEO)

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs