Istorijski uspeh

Ursula (60) je majka sedmoro dece, koja je jednom već šokirala Nemačku: Evo ko je prva žena predsednica Evropske komisije!

Ovo je velika odgovornost i moj posao tek sada počinje, rekla je Ursula nakon glasanja

Vip priča
15:11h Autor:
Ursula (60) je majka sedmoro dece, koja je jednom već šokirala Nemačku: Evo ko je prva žena predsednica Evropske komisije!
Foto: Profimedia

Nemička političarka i ministarka odbrane Ursula fon der Lajen izabrana je u Briselu za predsednicu Evropske komisije.

Ona je prva žena na toj funkciji u istoriji EU.

Za nju je glasalo 383 poslanika Evropskog parlamenta, dok je 327 bilo protiv. Da bi bila izabrana na funkciju, bila su joj potrebna 374 glasa od prisutnih 747.

Na majskim izborima za Evropskih parlament izabran je 751 novi poslanik, a sinoćnjem tajnom glasanju nisu prisustvovala četiri.

Nemačka ministarka odbrane će na čelu Komisije zameniti Žana Kloda Junkera, kome mandat ističe prvog novembra. Evropska komisija je ta koja priprema EU zakone, vodi računa o sprovođenju pravila Unije, a ima i moć da kažnjava zemlje članice.

"Ovo je velika odgovornost i moj posao tek sada počinje. Želim da radimo zajedno, na konstruktivan način", rekla je ona u govoru posle glasanja.

Ko je Ursula fon der Lajen?

foto: Profimedia

Rođena je u Briselu, a sa porodicom se preselila u Nemačku kada je imala 13 godina. Studirala je ekonomiju na Londonskoj školi ekonomije (LSE), kao i medicinu u Hanoveru, pre nego što je počela da se bavi politikom.

Bliska je saradnica nemačke kancelarke Angele Merkel, u čiju se partiju učlanila 2005. godine. Ima 60 godina i majka je sedmoro dece.

Zalaže se za integraciju i podržava blisku vojnu saradnju unutar EU, a početkom ove godine je izjavila da je "potencijal Evrope da ujedini i promoviše mir".

Njeno imenovanje za ministarku odbrane 2013. godine tada je šokiralo Nemačku jer je bilo potpuno neočekivano i usledilo je nakon tri meseca koalicionih razgovora između Demohrišćanske i Socijaldemokratske partije.

Žena sa 7 doktorata, 5 sinova i 2 ćerke: Upoznajte suprugu katarskog emira, damu besprekornog stila! (FOTO)

foto: Profimedia

Od tog trenutka, njena popularnost u nemačkoj javnosti je brzo rasla. Kao ministarka odbrane u najindustrijalizovanijoj i najnaseljenijoj zemlji EU, zalagala se da Nemačka poveća vojno učešće u NATO-u.

Međutim, njen mandat na mestu ministarke odbrane nije protekao bez neuspeha. Otkriveni su nedostaci nemačkih oružanih snaga – od neupotrebljivih podmornica i aviona do nestašice osoblja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs