nema ko ne zna zA NJEGA

Kako i zašto je propao Džejmi Oliver? Odgovori su tu!

Konačno rasvetljen bankrot najpopularnijeg svetskog kuvara

Vip priča
21:26h Autor:
Kako i zašto je propao Džejmi Oliver? Odgovori su tu!
Foto: Profimedia

Poslednje dve decenije Džejmi Oliver je bio jedan od najpoznatijih televizijskih kuvara na svetu, a do te titule je došao svojom emisijom "Goli kuvar".

Međutim, on se proteklih nekoliko godina nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, što je kulminiralo zatvaranjem čak 25 njegovih restorana širom Ujedinjenog kraljevstva.

Grupa Jamie Oliver Restaurant u utorak je podnela zahtev za stečaj, a više od 1.000 ljudi je ostalo bez svog radnog mesta. Međunarodna franšiza Džejmi Olivera, odnosno njegov 61 restoran širom sveta, nastaviće da posluje.

U životu su se održala i tri restorana na londonskom aerodromu Getvik, iako se ne zna na koliko dugo. Ako dođe i do njihovog zatvaranja, bez posla će ostati još 300 ljudi, što zapravo ne bi iznenadilo budući da je Oliver trenutno u minusu od 71,5 miliona funti.

Problemi slavnog kuvara i nisu neka novost s obzirom na to da se broj njegovih restorana unutar lanca u posldnje dve godine srozao za čak 17. Oliver je za to krivio rast cena najma i rada, kao i "goste koji su krali stvari iz toaleta i ubruse, a osoblje namirnice i boce vina".

Rast cena najma se i dalje navodi kao jedan od uzroka propasti ovog 11 godina starog kulinarskog carstva, ali ne i kao jedini. Preciznije, kompaniju je još pre dve godine potresao referendum o Bregzitu i tadašnji pad funte zbog čega je poskupeo uvoz namirnica, a Oliverova kompanija gotovo bankrotirala.

Džejmi Oliver otkrio recept za dugovečnost: Lista od 14 namirnica! (RECEPT)

foto: Profimedia

Kao krivac poslovnog kraha kulinarske zvezde spominje se i veliki broj restorana u Britaniji, a situaciju nikako ne čini boljom ni činjenica da je dogovor o Bregzitu odložen pa je poverenje potrošača uveliko poljuljano što je uticalo i na potrošnju Britanaca koji sve manje jedu van svojih domova.

Sve ovo u kombinaciji sa, kako kažu gastrokritičari, preskupim osrednjim jelima Džejmija Olivera nije moglo da izađe na dobro.

Dodatno, neki stručnjaci razloge za pad posećenosti restorana Golog kuvara nalaze i u nefleksibilnom poslovanju, jer se uporno opirao trendu dostave hrane.

Po receptu Džejmija Olivera: Kako da smršate 12 kg! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs