KO JE SESTRA JOVANKE BROZ KOJA JE TITU DALA OTKAZ? Bila je svedok njihove ljubavi, a život je posvetila jednom cilju

Nada Budisavljević je mlađa sestra Jovanke Broz, a evo kako je opisala vreme provedeno u njihovoj rezidenciji

Celebrities
Autor:
KO JE SESTRA JOVANKE BROZ KOJA JE TITU DALA OTKAZ? Bila je svedok njihove ljubavi, a život je posvetila jednom cilju
Ko je sestra Jovanke Broz koja je Titu dala otkaz?, Foto: Profimedia/ČTK

Na sinoćnoj reviji održanoj u Palati Srbije, "Jovanka u boji", kao omaž Jovanki Broz, pojavila se i njena rođena sestra Nada Budisavljević.

Tokom ranog detinjstva Nada je bila razdvojena od starije sestre Jovanke, a nakon smrti roditelja, ona i treća sestra Zora rasle su po domovina, sirotištima i internatima. U RTS-ovo seriji "Jovanka Broz i tajne službe", Nada je pričala o tome kako se napokon spojila sa sestrom, a ona je tada već bila Titova žena.

„Bila je oličenje buržuja. Na sebi je imala neki kaput tamnoplave boje sa krznom od nerca. Imala je dugačku crnu podignutu kosu i cipele na štiklu, ‘staklene čarape’. Za mene je tada bila nešto najlepše što sam videla“, prisetila se Nada.

Sestre su dugo godina bile razdvojene
Sestre su dugo godina bile razdvojene foto: Profimedia

U Užičkoj 15, tada zvaničnoj rezidenciji Josipa Broza Tita, Nada je boravila zajedno sa sestrom i maršalom, a jedno vreme je i bila zaposlena u Titovom kabinetu, a jedina je koja se usudila da Brozu da otkaz.

Kako je Žarko Jokanović u svojoj knjizi „Nada Budisavljević – Moja sestra Jovanka Broz”, opisao Nada je sa njima provela punih 25 godina pod istim krovom, a nakon Titove smrti sestri je bila najveći i jedini oslonac.

Ona je otkrila i kako je bilo biti Jovankina sestra.

“Bilo je s jedne strane lepo, ali nije bilo lako. Kao što ni ona nije nijednim svojim gestom htela da obruka zemlju, tako ni ja nijednim svojim postupkom nisam htela da naudim njoj. Uvek sam bila jako oprezna i, što se kaže, kako treba. Mi smo se stvarno jako volele. Naš odnos je bio normalan odnos. Zato se dešavalo i da se ponekad posvađamo jer ja sam joj bila najveći kritičar.

Nada je Jovanki bila velika podrška
Nada je Jovanki bila velika podrška foto: Printscreen/RTS

Kako kaže najteže od svega joj je bilo da gleda Jovanku kako pati.

„A to što sam ja oko nje radila – to meni nije bilo teško. Nikada. To mi je nekako bilo prirodno. Jer, naša sestra Zora se udala još za vreme studija i otišla da živi u inostranstvo, sa mužem diplomatom. Tada sam ja prešla da živim u Užičku 15, sa Titom i Jovankom. Bila sam njihov podstanar. S jedne strane je bilo lepo živeti tamo, a sa druge strane ja to nisam nešto volela.“

U Užičkoj 15 pravila ponašanja su se dobro znala, a najviše od svega se poštovao zavet ćutanja, a kako je Nada ispričala tako nešto se nikada nije dovodilo u pitanje.

Jovanka je jako patila nakon Titove smrti
Jovanka je jako patila nakon Titove smrti foto: Profimedia

„Pod jedan, to su bile njihove tajne. Pod dva, to je tako bilo da se o stvarima koje se dešavaju u toj kući ne govori. Mislim da su postojale negde neke klauzule, neki ugovori, da ako se neko primi u službu kod Tita i Jovanke, o njihovom privatnom životu se ne govori. I potpisuje se takav ugovor. Ja nikad nisam potpisala takav ugovor, niti je to od mene traženo. Ali ja sam toliko bila dugo sa njima i toliko uz njih, da sam znala da se o tim stvarima ne priča", ispričala je Nada.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs