dragan zarić

TALENAT I LJUBAV PREMA GLUMI MILICA I IVAN ZARIĆ NASLEDILI SU OD NJEGA: Bio je velikan srpskog i jugoslovenskog glumišta

Otac popularne glumice i glumca bio je glumački velikan

Celebrities
14:47h Autor:
TALENAT I LJUBAV PREMA GLUMI MILICA I IVAN ZARIĆ NASLEDILI SU OD NJEGA: Bio je velikan srpskog i jugoslovenskog glumišta
Foto: Kurir/Vladimir Šporčić

Milicu Zarić nedavno smo gledali u seriji "Tajna vinove loze" , a njenog brata, Ivana Zarića u seriji "Klan". Popularni umetnici talenat su nasledili od oca, Dragana Zarića, proslavljenog velikana srpskog i jugoslovenog glumišta.

Dragan Zarić odigrao je više od 50 televizijskih, filmskih i pozorišnih uloga, a za života ostavio je veliki trag u srpskoj kinematografiji. Pamtimo ga kao sjajnog komičara, a najpoznatijeg po ulozi Lepog Caneta u humorističkog seriji "Muzikanti". Uveseljavao je narod zbog čega je bio jedan od najvoljenijih glumaca sa ovih prostora. Briljirao je i u serijama "Ljubav na seoski način", Građani sela Luga"

Nakon završene akademije za film, pozorište i televiziju, bio je član Beogradskog dramskog pozorišta odakle je ubrzo prešao u Narodno pozorište čiji član ostaje do smrti.

Bio je u braku sa arhitektom Milicom Zarić, koju je upoznao dok je studirao, a sudbinski susret dogodio se u Klubu studenata tehnike u Beogradu. Dobili su

ćerku Milicu i sina Ivana, koji se danas uspešno bave glumom.

Uloga Milorada Jovanovića iz serije "Ljubav na seoski način", donela mu je još jedno priznanje publike, a kako je Milica Zarić svojevremeno govorila o svog slavnog ocu, sjajno se nosio sa slavom i kod kuće uvek prvo bio - tata:

" To što je on bio glumac u porodici nije imalo veliku težinu jer on tome nije pridavao značaj. Bio je muž i roditelj, ali tata na prvom mestu. Okolina je bila ta koja je stalno govorila Dragan Zarić - lepi Cane. U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvezda i gde god bismo putovali, ljudi su ga pozdravljali. Kod kuće je sebe stavljao u treći plan. Nije nas opterećivao time što je glumac, što mora da sprema ulogu - priseća se Milica.

Ivan Zarić ističe da je zbog takvog ophođenja Dragan platio veliku cenu u poslu.

- To je bila njegova odluka, koja je nama obrazložena tek kasnije kada smo sazreli. Shvatili smo da je njemu to što je porodicu stavljao na prvo mesto oduzimalo od posla. Svesno je platio taj ceh.

Danas oboje pronose tu očevu misiju u svojim porodicama.

- Trudim se da gazim tim tatinim stopama iako znam da nekad moram da budem više posvećena poslu - rekla je Milica za Gloriju.

Od velikih glumačkih zasluga, njegova deca najviše bi izdvojila jednu ulogu koja je bila samo za njih igrana, ulogu roditelja. Kako kažu, njima treba da zahvale na skladnom odnosu koji su očuvali do danas.

- Imali smo sreću da su nas roditelji podizali i vaspitavali usmeravajući nas jedno ka drugom. Uvek smo nas dvoje bili jedan tim, a njih dvoje drugi, bračni. Bili smo saveznici još kao klinci. Prolazili smo kroz život zajedno, i najlepše i najteže trenutke. U godinama kada smo postali zreli ljudi, našli smo granice u smislu da imamo naše nove porodice i da se ne mešamo onom drugom u tim odnosima. Svako se drži svoje porodice, ali smo zauvek tu jedno za drugo - otkriva Milica.

Milica Zarić
foto: Kurir/Dragana Udovičić

Otac im je u nasledstvo ostavio ljubav prema glumi, od njega su se učili posvećivanju porodici, a Dragan je u njih mudro utkao jednu plemenitu ideju, koje se i danas pridržavaju.

- Tata nam je pričao priču o snopu pruća koje se ne može slomiti kada je skupa, ali može kada se lomi jedan od jedan prut. Govorio nam je da dokle god se nas dvoje držimo zajedno, teško će moći da nas slome. Bilo je teških perioda u prelasku iz mladosti u zrelo doba, kada smo bili razdvojeni, kao i kada je život počeo da nas šamara u poslu. Nas dvoje smo previše vaspitani za ovo doba. Mogli smo bolje da prođemo da smo bili snalažljiviji - objasnila je Milica, koja u bratu Ivanu ima velikog saborca za ceo život.

Dragan Zarić preminuo je 2. februara 2.000 godine od raka u 58. godini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs