Recepti sa Stilom

Krofne sa džemom

Al se nekad dobro jelo, baš!

Objavljeno: 13.06.2013. 12:50h 19:06h
Krofne sa džemom,, Foto: Shutterstock

Kvasac pomešajte s kašikom brašna, šecerom, 100 mililitara toplog mleka i ostavite da naraste. Ostatku brašna dodajte puter, limunovu koru, žumanca, celo jaje, narasli kvasac i preostalo toplo mleko. Testo dobro umesite pa prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom 40 minuta. Zatim ga premesite i stavite na radnu površinu posutu brašnom. Testo rastanjite na debljinu od jednog santimetra. Čašom vadite testo i na svaki drugi kružic stavite kašicicu džema pa preklopite slobodnim kružicem i spojte. Krofne ostavite još pola sata, a zatim ih pržite poklopljene na vrelom ulju. Posle nekoliko minuta ih okrenite i pržite otklopljene. Gotove krofne odložite na paprine ubruse da upiju višak masnoće, a kad se malo ohlade, pospite ih šecerom u prahu.

Savet: vodite računa da se ulje za prženje ne pregreje jer će onda krofne brzo potamneti, a iznutra će biti nepečene.