MEKANA KAO SUNĐER

Okuplja celu porodicu za trpezom ljubavi: Napravite najbolju Badnjačku pogaču! (RECEPT)

U okviru badnje večeri nezaobilazna na stolu je posna badnjačka pogača

Objavljeno: 06.01.2019. 11:58h 12:08h
Autor:
Foto: Bakina kuhinja

Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista (“Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba, živeće va vek; i hleb koji ću ja dati za život sveta“ – Jovan 6,51).

U nekim krajevima u nju, kao i u česnicu na Božić, domaćice ubacuju i novčić.

Evo recepta za najmekšu i najukusniju badnjačku pogaču:

Sastojci:

  • 1 kilogram brašna
  • oko 500 ml mlake vode
  • 1 kašika soli
  • 1 kesica praška za pecivo

20 starih narodnih običaja za Badnji dan: Ovako se odlučuje o sudbini kuće i ukućana!

foto: Bakina kuhinja

Ukrasi:

  • 150 grama brašna
  • 3 kašike soli
  • po potrebi mlake vode

Priprema:

  • Umesiti testo, mesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna.
  • Naravno u testo se obavezno ubaci novčić.
  • Ostaviti ga 15 minuta i za to vreme zagrejati rernu na 250 C.
  • Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta.
  • Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna, soli i vode.
  • To testo tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase. Uobičajeni ukrasi su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje, a na sredini je uvek utisnut pečat “slovo” IS HR NI KA koja znače Isus Hristos Pobeditelj.

Danas je Badnji dan: Evo koje običaje treba da ispoštujete na ovaj praznik!