Pekarskom zanatu nema kraja
Njujorčani poludeli za novom poslasticom: Kro-krofne
Njujorčani su poludeli za kro-krofnama (Cronut), novotarijom u svetu poslastica koju je izmislio i zaštitio jedan francuski pekar, tako što je ukrstio kroasan i američku krofnu
Autor:
Njujorčani su poludeli za kro-krofnama (Cronut), novotarijom u svetu poslastica koju je izmislio i zaštitio jedan francuski pekar, tako što je ukrstio kroasan i američku krofnu. Reporter magazina Newsweek objavio je da na desetine Njujorčana, neki još u pidžamama, stoje u redu već u sedam sati ujutro čekajući da se otvori pekara u njujorškom Sohou u kojoj se pravi i prodaje ta poslastica. Kro-krofna je u obliku američke krofne sa rupom u sredini, ali napravljena od hrskavog testa za francuske kroasane. Izumitelj ovog gurmanskog hibrida je Dominik Ansel, bivši glavni poslastičar u jednom njujorškom restoranu koji je pre toga pekao zanat u francuskoj kompaniji gurmanskih proizvoda. Ansel kaže da je znao da je "pogodio" pravu stvar kada je već drugog dana otkako je u svojoj pekari lansirao kro-krofnu, tridesetak ljudi došlo da proba poslasticu. Iz dana u dan red je bio sve duži, rekao je poslastičar. Popularnost nove poslastice dokazuje i to što su se širom sveta već pojavile kopije kro-krofne, ali pod drugim nazivima, jer je njujorški pekar već zaštitio naziv Cronut.