Sovjetski nacionalni specijalitet
Odličan za srce: Boršč će se u Sočiju praviti na stotine hiljada litara
Tokom Zimskih olimijskih igara u Sočiju biće posluženo oko 265.000 litara boršča, a ovaj nacionalni specijalitet krije fantastičnu isprepletanost sa istorijom, kulturom i uopšte životom u sovjetskoj Rusiji
Izvor: Aleksandra Vrbica
Dani sovjetske Rusije su za nama, ali ako nameravate da posetite Soči tokom Zimskih olimpijskih igara, večere će vam biti crveno obojene - u vidu boršča.
Organizatori u Sočiju očekuju da će poslužiti 265.000 litara ovog ruskog zaštitnog znaka - sočne supe čija izuzetna boja potiče od cvekle.
Boršč je podjednako bio zastupljen na trpezama Kremlja, kao i na stolovima seljaka širom Sovjetskog saveza.
- Ali ne pravi se svaki boršč na isti način - kaže Anja fon Bremzen, koja smatra sebe ekspertom kada su u pitanju kuvana jela, a takođe je i autor knjige "Usavršite umetnost sovjetskog načina kuvanja: Memoari hrane i čežnje".
Ona smatra da je teško definisati ovo jelo. S jedne strane, boršč može da bude serviran i hladan i topao, kada se izgovara boršč ili borš. Ali, u suštini, pravi se od cvekle, krompira, paradajza i često govedine ili prasetine.
- Tokom ruskih Olimpijskih igara, za koje je odgovoran Vladimir Putin lično, biće servirani galoni i galoni boršča, dok su u Ukrajini, tokom protesta protiv Moskve i Putina, takođe posluživali ovo jelo, predstavljajući ga kao ukrajinski specijalitet - izjavila je Bremzen.
Odrastajući u Sovjetskom Savezu, autorka je probala mnoge varijante ovog jela, koje je okarakterisala od odvratnih do ukusnih.
- To je simbolično jelo koje ima sva ta sukobljena sećanja, kao i sve u Sovjetskom Savezu - rekla je ona.
Mnogi Amerikanci mogu da prepoznaju jevrejsku verziju boršča, koja se jede hladna i koja je slatka. Ali Bremzen kaže da će svaki Ukrajinac da insistira na tome da je obavezan sastojak boršča prasetina, kao i malo kisele pavlake na vrhu.
- Prasetina i kiselo mleko - ne može biti više anti-jevrejsko, ali obe varijante su ispravne - smatra autorka.
Ona kaže da je boršč koji je u sovjetskoj eri bio serviran u školama i zatvorima bio bez ukusa i masan. Ali recept njene majke predstavlja skromnu vegetarijansku verziju koja se pravi od konzerve paradajz sosa i ubačene cvekle, zarad onog domaćeg ukusa.
Njen otac je takođe spremao ovo jelo, ali na "ekstravagantan" način.
- Moj otac je veoma pedantan kuvar. On je spremao ovo jelo od isceđenih cvekli i šargarepa, i stavljao je mnogo mesa. Dodavao je pasulj, u zapadnoukrajinskom stilu. Recept je dobio od komšije Ukrajinca sa kojim smo delili zajedničku kuhinju tokom sovjetskih dana, a koju je koristilo 18 porodica - kaže Anja.
Gurmani koji će se zaputiti u Soči povodom igara koje počinju 7. februara, bi trebalo da potraže boršč koji ima pomalo slatko-kiseli ukus, sa svim opojnim mirisima povrća, savetuje Bremzen. Ali, ona upozorava da pronalazak idealne činije ovog jela može da predstavlja pravi izazov.
- Kako možete da napravite odličan boršč za toliko ljudi - pita se autorka.
- Može da se desi da to bude ona sirotinjska varijanta, ali, možda sa čašom votke ne bude toliko loše - zaključila je Bramzen.