Obožavaćete ih
Grčke ćufte s janijom: Najbolje jelo s mlevenim mesom koje ćete ikad probati! (RECEPT)
Ovo ne smete da propustite
Autor:
Sastojci za ćufte: 500 g mlevenog mesa, 1 jaje, 1 šargarepa, 100 g pirinča, 1 glavica crnog luka, 1 kašičica mlevene crvene paprike, peršun.
Za janiju: 1,5 kg crnog luka, 2 paradajza, peršun, 2 kašike brašna, pola kašike mlevene crvene paprike, ulje, so, mleveni crni biber.
Priprema: Prvo pripremamo ćufte. U veći sud stavimo sitno isečeni crni luk, sitno izrendanu šargarepu, mleveno meso, sitno isečen peršun, mlevenu crvenu papriku, jaje, opran pirinač, posolimo, pobiberimo i dobro promešamo sastojke. Mokrim rukama uzimamo od smese, formiramo duguljaste ćufte i pržimo na zagrejanom ulju u tiganju.
Pripremamo janiju tako što u preostaloj masnoći u tiganju pržimo sitno isečen crni luk. Posolimo, pobiberimo, promešamo i ostavimo luk da se dinsta dok ne omekša. Ispržen luk preručimo u keramičku posudu za pečenje. U istom tiganju pržimo paradajz isečen na kocke, posolimo, dodamo sitno isečen peršun, mlevenu crvenu papriku, brašno, 100 ml vode i promešamo. Kada tečnost ispari, pobiberimo, posolimo i sadržinu preručimo u posudu. Promešamo sastojke.
U posudu poređamo prethodno ispržene ćufte i sipamo 100 ml vode. Pečemo 60 minuta na 200 stepeni i serviramo prvo janiju, zatim preko ćufte, na koje stavljamo po kašičicu pavlake.
Tradicionalni praznični keksići: Linzeri su užitak za sva čula! (RECEPT)