Praznična trpeza

Božićna česnica

Tradicionalnu česnicu je veoma lako spremiti, pored osnovnih sastojaka, najviše vam treba ljubav

Objavljeno: 04.01.2014. 16:53h 02:38h
Foto: Shutterstock

Brašnu dodajte prašak za pecivo, suvi kvasac, so i šećer, te izmešajte, napravite udubljenje i dodajte jaja, ulje i mlako mleko. Mesite testo tako da ne bude previše tvrdo, pa ostavite da odstoji na toplom 50 min.

Razvucite, premažite maslacem ili margarinom, preklopite sa svih strana i ostavite da stoji još 15 min. Razvucite ga na debljinu od 1 cm, premažite margarinom, ubacite novčić, urolajte i ostavite da naraste.

Premažite umućenim žumancetom, pomešanim sa malo mleka.

Za dekoraciju napravite tvrđe testo od brašna i vode, ukrase režite i pravite po želji i nalepite na božićnu česnicu. Peći u dobro ugrejanoj rerni (na 200°C, a posle 5 min. smanjiti na 170°C i peći oko 1 h).

I ne zaboravite da se česnica lomi rukama.