probajte
Palačinke Sizet: Vrhunski slatkiš iz 19. veka koji je oduševio poznatu glumicu i po njoj dobio ime! (RECEPT)
Svetski poznata verzija palačinki, tzv. palačinke Sizet, nastala je krajem 19. veka u Parizu, kada je mladi kuvarski pomoćnik Žak dobio priliku da ugosti mladu glumicu Suzan Rajhenberg, poznatu kao Sizet.
Autor:
Iako su glumica i njeno društvo poručili samo šampanjac, Žak je pripremio palačinke zlatne boje sa čudesnim prelivom i poslužio ih kao „Crêpes Suzette“. Kao nagradu, od glumice je dobio poljubac.
Za palačinke
- 100 grama brašna
- 2 jaja
- 200 mililitara mleka
- rendana kora jedne pomorandže
- 30 grama šećera u prahu
- 50 grama putera
Za sos
- 150 mililitara soka od ceđene pomorandže
- rendana kora jedne pomorandže
- sok od jednog limuna
- iseckana pomorandža
- 30 grama šećera
- 30 mililitara likera od pomorandže
- 30 mililitara brendija ili konjaka
- 50 grama putera
Način pripreme: Sipajte brašno u posudu i u sredini napravite udubljenje. Umutite jaja, dodajte mleko i vodu i sipajte u udubljenje u brašnu. Uz pomoć viljuške dobro promešajte da dobijete homogenu masu. Dodajte koru narandže i šećer i dobro promešajte.
Dodajte 30 grama otopljenog putera. U tiganju ispecite palačinke na preostalom puteru, a zatim ih slažite jednu preko druge tako da između njih bude papir za pečenje. Pomešajte sve sastojke za sos, osim putera i alkohola. Dodajte polovinu količine alkohola. U velikom tiganju zagrejte puter, a zatim dodajte smesu za sos.
U tiganj sa sosom stavite palačinku tako da je sos prekrije, a zatim je savijajte na četvrtine. Učinite tako i sa ostalim palačinkama. Kada su sve palačinke u tiganju i dobro natopljene sosom, vreme je za flambiranje.
U poseban mali tiganj sipajte alkohol i zagrejte ga blago na umerenoj temperaturi. Zapalite alkohol dugačkom šibicom i postepeno prelijte preko palačinki. Protresite tiganj dok se plamen ne ugasi. Palačinke servirajte sa sladoledom od vanile ili šlagom.
Prijatno!
Rodopske katme: Specijalne palačinke koje ćete uvek iznova praviti! (RECEPT)