Budite oprezni tokom slavlja

Vodič za predstojeće praznike: Bez povreda, nezgoda i bolova

Slavljenička nepažnja, petarde, nošenje teške jelke, velike količine alkohola, ali i preobilni praznični obroci mogu da vas vežu za krevet i da vam pokvare slavlje

Objavljeno: 24.12.2013. 11:13h 19:40h
Autor:
Foto: Shutterstock

Skoro 1000 ljudi se povredi dok unosi jelku u kuću ili dok je ukrašava, a 350 dobije neki vid povrede zbog ukrasnih lampica, pokazala je analiza britanskog Nacionalnog centra za zdravlje. Pirotehnika je svuda, pa i kod nas, poznata opasnost zbog koje svake godine mnogo ljudi zadobije telesne povrede. Zato petardama i drugim eksplozivnim napravama treba da rukujete oprezno i da ih nikako ne dajete deci.

Opasno može da bude i nošenje teških predmeta, veliko spremanje i čišćenje. Međutim, povrede nisu jedini praznični rizik za zdravlje. U ovo doba godine haraju prehlade i druge virusi koje je najlakše “uhvatiti” upravo na mestima gde se okuplja više ljudi, a možete da ih sprečite čestim pranjem ruku.

Mnogo teže je da odolite bogatoj prazničnoj trpezi - pečenje, teški prilozi poput francuske salate i zaslađena pića teško se vare. Vrlo masna hrana dugo stoji u želucu što može da izazove nadutost i gorušicu. Da biste izbegli tegobe, a i suvišne kilograme, birajte nemasnije belo meso, a umesto krompira pecite batat - tako ćete da unesete više vlakana kojih ima u voću i povrću, a potrebna su nam i tokom praznika.

Jelku držite dalje od vatre i pažljivo je okitite Novogodišnje jelke i drugo zelenilo držite dalje od radijatora i peći. Važno je i da ga ne stavite na mesto gde se često prolazi jer postoji opasnost da ga neko u prolazu sruši. Pazite da stalak bude čvrst i stabilan. Ako manju jelku postavite na sto, pazite da stoji na sredini i da nije na podlozi koja klizi. Postavite kuglice i ostale ukrase dalje od lampica da se ne bi zapalile.

Manjoj deci nemojte da dajete sitne slatkiše Najveća opasnost deci preti od gušenja, pa zato treba da ih imate na oku dok jedu lizalice i slične slatkiše. Deci mlađoj od tri godine nemojte da dajete orašaste plodove, kokice i šargarepe osim ako su seckane, kao i sitne igračke. Pogotovo budite oprezni u gostima.

Obratite pažnju na vremenske prilike Iako većina ljudi sanja o beloj Novoj godini, sneg, poledica i niske temperature su dodatna opasnost. Na svakih pet stepeni kada se minimalna dnevna temperatura spusti, broj povreda odraslih raste tri posto, pokazalo je istraživanje Univerziteta Vorvik. Deca su još ugroženija - kod njih broj povreda poraste za osam posto. Za to su najčešće krivi padovi na poledici, a njih najlakše možete da izbegnete odgovarajućom obućom. Trebalo bi da izbegavate visoke potpetice, a da prednost date obući sa debelim đonom od gume ili nekog drugog materijala koji se ne kliza. Naročito budite oprezni pri ulasku i izlasku iz automobila jer statistike pokazuju da ljudi tada najčešće padaju.

Ako pijete, nemojte da vozite Ukoliko planirate da pijete na zabavama, za sigurnu vožnju kući pobrinite se unapred. Alkohol i drugi opijati uzrok su svake treće smrtonosne saobraćajne nesreće, pokazala su istraživanja. Pripazite i da automobil ima svu potrebnu zimsku opremu.

Trovanje Da biste sprečili trovanje hranom, proverite rok trajanja namirnica, a pripremljena jela, na primer francusku salatu, držite u frižideru.

Zarazni poljupci Ljubljenje u obraz neizostavni je deo čestitanja Nove godine i Božića. Ali i praznični poljupci mogu da budu opasni po zdravlje ako ih razmenjujete sa porodicom ili prijateljima obolelima od (ili sa simptomima) prehlade ili gripa, napominju lekari.

Pijte više vode Na hladnoći lako možete da dehidrirate. Zato je važno da pijete puno vode i toplih napitaka, a što manje alkohola, ističu stručnjaci.

Druženje tera potištenost Praznično vreme kod nekih ljudi može da izazove stres, nervozu i depresiju. Izlazite, družite se, volontirajte, nazovite prijatelja ili člana familije kojeg dugo niste videli. To će vam pomoći da doživite praznike u novom sjaju.

Najviše stresa za vreme ručka Više od polovine ljudi kaže da im za praznike najveći stres predstavlja čišćenje i priprema hrane, kao i strah da će razočarati goste za stolom. Možete da ga izbegnete ako dopustite sebi male nesavršenosti.