Probajte

Japanski vetar: Starinska torta sa sušenim korama i kremastim filom od lešnika ili oraha! (RECEPT)

Ukusna, kremasta, neodoljiva!

Objavljeno: 19.04.2018. 19:08h 19:17h
Autor:
Foto: Printscreen Youtube / Serpica

Sastojci za jednu koru (peku se dve)

- 7 belanaca

- 350 g kristal šećera

- 1 kašika sirćeta

1. FIL

- 1 litra mleka

- 3 pudinga od vanile ili slatke pavlake

- 14 žumanaca

- 250 g margarina

- 300 g mlevenih oraha ili lešnika (može i 150 g oraha,150 g mlevenog keksa po želji)

- 10 kašika šećera

2. FIL

- 400 ml slatke pavlake

Dekoracija po želji

Prvo uključite rernu na 150 stepeni.

Umutite belanca da postanu penasta i čvrsta. Lagano dodajte šećer dok mikser radi. Dodajte sirće i nastavite mutiti dok masa ne postane sjajna.

Na pleh dimenzije 33 x 24 (ili približno) stavite pek papir, pa istresite umućena belanca.

Poravnajte, nemojte dugo tapkati.

Stavite brzo u rernu, smanjite temperaturu na 100 - 120 stepeni (zavisi od jačine vaše rerne) i sušite oko sat i po vremena, može i duže ako volite da kora bude baš suva i tvrda. Tako napravite još jednu koru i ostavite da se hlade.

Od litre mleka odvojite malo da možete umutiti puding. Ostatak prokuvajte.

Žumanca umutite sa šećerom pa spojite sa umućenim pudingom. Zakuvajte u mleku i kada se zgusne ostavite fil da se ohladi.

U hladan fil dodajte umućen margarin, pa sve zajedno umutite i umešajte mlevene orahe ili lešnike.

Umutite i slatku pavlaku.

FILOVANJE:

- kora, polovina fila, slatka pavlaka, kora, fil, slatka pavlaka.

Stavite tortu u frižider da se stegne pa je ukrasite šlagom ili belom čokoladom.

Prijatno!