Probajte
Japanski vetar: Starinska torta sa sušenim korama i kremastim filom od lešnika ili oraha! (RECEPT)
Ukusna, kremasta, neodoljiva!
Autor:
Sastojci za jednu koru (peku se dve)
- 7 belanaca
- 350 g kristal šećera
- 1 kašika sirćeta
1. FIL
- 1 litra mleka
- 3 pudinga od vanile ili slatke pavlake
- 14 žumanaca
- 250 g margarina
- 300 g mlevenih oraha ili lešnika (može i 150 g oraha,150 g mlevenog keksa po želji)
- 10 kašika šećera
2. FIL
- 400 ml slatke pavlake
Dekoracija po želji
Prvo uključite rernu na 150 stepeni.
Umutite belanca da postanu penasta i čvrsta. Lagano dodajte šećer dok mikser radi. Dodajte sirće i nastavite mutiti dok masa ne postane sjajna.
Na pleh dimenzije 33 x 24 (ili približno) stavite pek papir, pa istresite umućena belanca.
Poravnajte, nemojte dugo tapkati.
Stavite brzo u rernu, smanjite temperaturu na 100 - 120 stepeni (zavisi od jačine vaše rerne) i sušite oko sat i po vremena, može i duže ako volite da kora bude baš suva i tvrda. Tako napravite još jednu koru i ostavite da se hlade.
Od litre mleka odvojite malo da možete umutiti puding. Ostatak prokuvajte.
Žumanca umutite sa šećerom pa spojite sa umućenim pudingom. Zakuvajte u mleku i kada se zgusne ostavite fil da se ohladi.
U hladan fil dodajte umućen margarin, pa sve zajedno umutite i umešajte mlevene orahe ili lešnike.
Umutite i slatku pavlaku.
FILOVANJE:
- kora, polovina fila, slatka pavlaka, kora, fil, slatka pavlaka.
Stavite tortu u frižider da se stegne pa je ukrasite šlagom ili belom čokoladom.
Prijatno!