Vreme je za promene

Najlepša kombinacija boja za 2018: Za luksuzan, prefinjen i opuštajući enterijer! (FOTO)

Kombinovanjem ove dve boje postiže se dinamika u prostoru, a pravilnim odabirom nijansi enterijer će izgledati vrlo luksuzno

Objavljeno: 22.03.2018. 12:34h
Autor:
Foto: Shutterstock

Pastelne nijanse ružičaste već neko vreme su rado viđen gost na svim zidovima u domu, a sad im se pridružuje i smaragdno zelena!

Zajedno kombinacije daje efekat mramora... Zelena se nalazi u sredini spektra boja i najprijatnija je nijansa za ljudske oči. Previše zelene može da deluje uspavljujuće i zato joj je potrebna dinamika i živost ružičaste boje.

Svetloružičasta boja, poput fuksije, idealna je kao boja za iza radnog stola, jer podiže energiju. To je dobra boja i za kućnu haljinu u kojoj obavljate kućne poslove. Suzdržana ružičasta umiruje osećanja.

Boju maline koristite u dnevnoj sobi jer je topla i reflektuje svetlost. U kombinaciji sa čokolada smeđom, ružičasta će delovati prefinjeno, pa je to zgodna boja za svečani stolnjak. Intenzivnije ružičastu koristite samo za prostor u kojem ne boravite previše, jer može da uznemiri.

Praktično i moderno: 10 dokaza da su kuhinja i dnevni boravak u jednom sjajna ideja! (FOTO)

foto: Shutterstock

Sa druge strane, zelena se povezuje s poljem, lišćem i darovima prirode, zato daje umirujući osećaj, pa je idealna za spavaću sobu. Svetlije nijanse, poput limete, podižu vitalnost i obnavljaju energiju pa ih koristite u kupatilu ili dečjoj sobi.

Postoje istraživanja koja pokazuju da zelena olakšava čitanje i podiže nivo razumevanja onoga što pročitamo pa je to zgodna boja za oko radnog stola malog prvaka. Kombinovanjem ove dve boje postiže se dinamika u prostoru, a pravilnim odabirom nijansi enterijer će izgledati luksuzno.

Odlična vest jeste i da ovaj "kolor-duo" neće delovati prenapadno i super se slaže s drugim bojama, pa se u njihovom društvu rado nalaze žuta, plava i bela. Pastelni tonovi, osim što donose romantiku u enterijer, osvežiće dnevni boravak i učiniti ga dinamičnim i razigranim, ali i naglasiti njegovu suptilnost.

8 najlepših prolećnih trendova za uređenje doma: Crni detalji, prirodni materijali i jedna boja! (FOTO)

foto: Shutterstock

Dobro je imati belu ili sivu neutralnu podlogu, na koju ćete stavljati pastelne nijanse. Ove boje idealne su i za minimalistički uređene enterijere.

Zelenu prvo ubacite kroz detalje, a tek onda krenite na veće promene

Zelena boja ima smirujući i opuštajući efekat na ljude. To je ujedno i razlog zašto je čest izbor u bolnicama i ordinacijama. Naučnici takođe smatraju da podstiče pamćenje i poboljšava čitanje, pa ako pripremate ispite ili vaša deca nerado uče, zelena boja mogla bi da postane vaš saveznik u uređenju radne sobe.

Za početak se odlučite za manje promene, poput biljaka ili detalja, pa ako shvatite da je to prava boja za vas, odlučno se bacite na veće promene.