Oduševiće vas
Sočni kolač sa jabukama: Desert koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, sve zbog jednog sastojka! (RECEPT)
Cimet, aromatični prah, začin je bez kojeg ne mogu da se zamisle mnoge ukusne poslastice. Uz njega, ovaj kolač čine posebnim i specijalni dodaci sušenog i kuvanog voća... i još jedan, tajni sastojak
Autor:
Sastojci (za 10 parčića):
Za testo:
250 g brašna
125 g putera
1 dl piva
Za fil:
5 velikih jabuka
kašika soka od limuna
30 g putera
2 kašike šećera u prahu
šaka osušenih brusnica
2 kašike marmelade od kajsija
2 kašike kajsijevače
kašičica cimeta
Priprema:
Promešajte brašno i hladan puter nasečen na kockice. Sipajte pivo i zamesite glatko testo. Razvaljajte ga na debljinu od oko pola centrimetra, premestite na papir za pečenje i obložite okrugli pleh za kolače. Uklonite višak testa i oblikujte ivicu, pa pleh stavite u frižider na dvadesetak minuta, piše Lepa & Srećna.
Operite jabuke i nasecite na tanke kriške. Pokapajte ih sokom od limuna, a zatim poređajte preko testa jednu preko druge. Pospite šećerom, cimetom i komadićima putera.
Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta. Zatim ga pospite sušenim brusnicama i pecite još desetak minuta. U šerpici zagrejte marmeladu i rakiju od kajsije i time premažite još vruć kolač.
Vreme pripreme: 1 sat
Rapsodija sa višnjama: Najkremastiji kolač koji se ne peče! (RECEPT)