obavezno pročitajte
Čarobni sirup i čaj od belog sleza: Leči bronhitis, ubrzava metabolizam, podiže imunitet za čas! (RECEPT)
Beli slez je poznat i kao lek za upalu grla, kao i za bronhitis. Istovremeno pomaže pri iskašljavanju šlajma i kod upale pluća. Primenu ima i kod bronhijalne astme
Autor:
Kada čujete da neko suvo kašlje, posavetujte ga da popije čaj ili sirup od belog sleza. Sluz ove lekovite biljke prianja uz upaljene mišiće i ublažava njihovo grčenje prilikom kašljanja i na taj način ga umiruje. Beli slez je poznat i kao lek za upalu grla, kao i za bronhitis. Istovremeno pomaže pri iskašljavanju šlajma i kod upale pluća. Primenu ima i kod bronhijalne astme, pa čak i kod tuberkuloze koja nije uznapredovala.
Koren belog sleza je najlekovitiji deo biljke, a najbolji čaj se pravi od korena mlade biljke. Nakon branja trebalo bi ga oguliti da ga ne bi napale razne gljivice koje uništavaju lekovita dejstva. Posle guljenja se suši i tek onda je spreman za pravljenje čaja ili sirupa.
Inače, čaj od belog sleza ubrzava metabolizam i zato je koristan za one koji žele da smršaju. Dobar je i za varenje i probleme sa gorušicom i kod čira na želucu. U organizmu se ponaša kao antioksidans, pa je odličan za podizanje imuniteta.
Čaj i sirup od belog sleza preporučuju se kod upala debelog creva. Deluju tako da smiruju nadražaje i na taj način uspevaju da obuzdaju dijareju ili povraćanje.
Beli slez primenjuje se i u kozmetici, jer se neretko koristi u kremama za hidrataciju kože.
Suvoj koži daje mekoću i sjaj, a istovremeno može da otkloni i bakteriju koja izaziva akne. Kreme sa belim slezom pomažu kod čireva na koži i proširenih vena.
PRIPREMA ČAJA
Za čaj od belog sleza supenu kašiku iseckanog korena prelijte sa šoljom mlake vode i ostavite sat do dva. Nakon toga podgrejte samo toliko da vam čaj ne bude hladan. Pripremljeni čaj može da se pije tokom celog dana, i može da se zasladi medom.
TRI KAŠIČICE SIRUPA
Sirup belog sleza je odličan za decu jer je ukusniji od čaja i dnevno se pije svega tri kašičice. Za pripremu najpre istopite šećer pa dodajte vodu. Zatim, dodajte beli slez i kuvajte tri minuta. Potom pridodajte kamilicu i kuvajte još nekih pet minuta. Sklonite sa ringle i sačekajte da se ohladi. Nakon toga procedite sirup kroz gazu.