Biskvit: 350 ml sveže ceđenog soka od narandže, 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka, 120 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, narendana korica 2 narandže, 180 g pečenih mlevenih oraha, 100 g oštrog brašna, 2 kašike tamnog gorkog kakaoa, 1 kesica praška za pecivo, 100 ml ulja
Premaz (fil): 100 g posne čokolade, 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazivanje biskvita, 120 g posnog mlevenog keksa, 1 kesica vanilin šećera, 150 ml sveže ceđenog soka od narandže.
Priprema: Narandže dobro oprati i narendati koricu, a zatim iscediti ukupno 500 ml soka (otprilike trebaju 4 srednje jako sočne narandže). Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta, vodeći računa da ne zagore. Pečene orahe prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g oraha samleti, a ostatak naseckati za posipanje.
Biskvit: U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vanilin šećer, koricu narandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.
Smesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) obložen pek papirom i peći na 160 stepeni oko 25-30 minuta (jači šporet); za slabije rerne povećati temperaturu na 180 stepeni. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Ostaje sočan i mekan, nešto kao brauniz.
Prohlađen premazati u tankom sloju šipkovim pekmezom, čisto da se fil ne bi odvajao.
Premaz (fil): Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vanilin šećer pa dodati u prethodnu smesu i sve fino sjediniti. Fil naneti na biskvit i posuti seckanim pečenim orasima.
Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Prijatno!
Donosimo vam recept za slatkiš koji je idealan za vreme posta, ali koji ćete želeti da pravite bilo kada