probajte

Svetogorski posni slatkiš: Hilandarske gurabije su neverovatni kolačići, ostaju sveži danima! (RECEPT)

Hilandarska monaška trpeza je sastavljena od autentičnih srpskih srednjovekovnih jela. Ishrana monaha u manastiru je skromna i prilagođena je potrebama čoveka. Ovi kolačići se pripremaju za posebne prilike, u vreme praznika , a recept je veoma jednostavan:

Objavljeno: 21.02.2018. 14:42h 14:44h
Autor:
Foto: Profimedia

Sastojci: 300g margarina, 150g šećera, 250g meda, 1kg brašna

Uputstvo: Umutite 300 grama margarina u penu, pa dodajte 150 grama šećera, četvrt kilograma dobrog meda, sve dobro umešajte i na kraju dodajte brašno (malo manje od kilograma). Mesite dok ne dobijete glatko testo. Kad bude gotovo na dasci ga razvaljajte u štangle, pa ih secite na podjednake komadiće.

Od svakog komadića, među dlanovima, napravite lopticu koju treba pritiskom palca spljoštiti.

Pecite na umerenoj temperaturi.

Gurabije su za jelo dobre tek kad odstoje nekoliko dana.