Neverovatnog ukusa

Zlatiborski hleb: Tradicionalni planinski specijalitet! (RECEPT)

Autentičan recept za pogaču

Objavljeno: 11.02.2018. 20:24h 20:28h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sastojci:

400 g pšeničnog belog brašna

200 g ovsenog brašna

50 g ovsenih pahuljica

3 dl mlake vode

1 kašičica bosiljka

1 kašičica soli

1/2 kašičice šećera

1 kesica suvog kvasca

Priprema:

Razmutiti kvasac i šećer u vodi i sačekati da kvasac „proradi“. U posudu za mešenje staviti sve ostale sastojke i dobro promešati.

Umesiti testo tako da bude glatko i da se ne lepi za posudu. Po potrebi dodati vode ili brašna da se dobije željena tekstura.

Ostaviti na toplom mestu prekriveno da naraste 1 h. Premesiti i oblikovati u željenu formu staviti u pleh za pečenje i ostaviti da naraste još 30 minuta.

Peći na 200 stepeni 30-40 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno žutu boju. Nakon pečenja prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se hladi.