Brzo, jednostavno i preukusno
Basbousa: Neverovatan egipatski griz kolač koji morate da probate što pre! (RECEPT)
Basbousa je tradicionalan kolač sa Bliskog istoka. Pravi se od griza i kokosa i preliva slatkim sirupom. Ako ste ljubitelji baklava, tulumba i kadaifa, ovo će biti vaša nova omiljena poslastica!
Autor:
Sastojci:
1 šolja šećera
1 šolja brašna
1 šolja ulja
1 šolja mleka ili jogurta
po 1 kesica praška za pecivo i vanilin šećera
3 jaja
Sirup:
2 šolje šećera
1 šolja vode
2 kašike soka od limuna, narandže ili ružine vodice
Šolja je standard 250 ml
Priprema:
1. Umutiti jaja sa šećerom i dodati ostale sastojke. Sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 200 stepeni oko 30 min.
2. U međuvremenu kuvati sirup od šećera i vode, dok ne krene da ključa onda dodati sok od limuna i kuvati još oko 1-2 minuta.
3. Vreo kolač preliti sirupom i ostaviti da se dobro ohladi. Seći na kocke.
Po kolaču možete rasporediti i cele ili mlevene bademe ili orahe.
Prijatno!