Turistička atrakcija

Neverovatno čudo prirode: Reka duginih boja u srcu Kolumbije! (FOTO, VIDEO)

Ponekad je zovu tečna duga, zbog boja koje menja tokom određenih meseci u nijanse plave, crvene, žute, narandžaste i zelene čineći pejzaž jedinstvenim mestom na čitavoj planeti

Objavljeno: 31.01.2018. 09:34h
Autor:
Foto: Profimedia

Od juna do decembra, ova reka predstavlja jedinstveno mesto na čitavoj planeti zahvaljujući nijansama plave, crvene, žute, narandžaste i zelene boje koje se smenjuju.

Istočno od Anda, u centralnoj Kolumbiji nalazi se nesvakidašnja reka Kanjo Kristales, koja se proteže duž 100 kilometara. Ponekad je zovu tečna duga, zbog boja koje menja tokom određenih meseci u nijanse plave, crvene, žute, narandžaste i zelene čineći pejzaž jedinstvenim mestom na čitavoj planeti.

Svi hrle u ovaj norveški gradić sa samo 300 stanovnika: Postao svetska atrakcija iz jednog jedinog razloga!

foto: Shutterstock

Do sredine 2000-ih, gerilska aktivnost u blizini učinila je Kanjo Kristales potpuno nedostupnom. Međutim, danas kolumbijska vojska kontroliše područje od 30 km oko La Makarene, grada koji služi kao kapija ovoj reci čineći ovo područje otvorenim i bezbednim za turiste.

Neki ljudi misle da specifična boja Kanjo Kristales potiče od algi ili mahovine, a zapravo pravi krivac je endemska biljna vrsta macarenia clavigera koja zahteva posebne uslove, uključujući i određeni nivo vode i količinu sunčeve svetlosti kako bi se pojavila u predivnim bojama.

Ovde se najmanje radi: Država sa dva praznika mesečno!

foto: Shutterstock

Reka pet boja u svom punom sjaju može da se vidi od juna do decembra, a od januara do maja u toku sušne sezone, Kanjo Kristales je zatvoren za turiste.

Možda Kanjo Kristales predstavlja noviju atrakciju turistima, ali stanovnici u ovom području znaju za reku i njene neobične nijanse generacijama unazad.

Mnogi predeli u i oko tečne duge su imenovali lokalci, uključujući Piscina Carol (Kerolin bazen), koji je dobio ima nakon što je muškarac čuo da je porođaj manje bolan u vodi i urgirao da se njegova žena porodi i rodi ćerku Kerol u mirnom, zaštićenom vodenom toku ove reke.

Nijagarini vodopadi potpuno zaleđeni: Prizor kao iz bajke!

foto: Shutterstock

U okolini Kanjo Kristales se nalazi Los Ljanos, koji se prostire na 16 miliona hektara i čini četvrtinu ukupne kopnene mase Kolumbije. Los Ljanos je dom nekih od najbogatijih tropskih pašnjaka na svetu. Ovde se nalazi najveći broj ugroženih reptila na Zemlji.