Stilova domaćica

Posni jelovnik za Badnji dan na vodi i ulju: Najlepša predjela, glavna jela i deserti! (RECEPTI)

Preuzmite recepte za najlepša posna predjela, glavna jela i deserte

Objavljeno: 03.01.2018. 15:08h 15:11h
Autor:
Foto: Profimedia

Badnji dan je jedan od dana kada je najstrožije zabranjeno jesti mrsnu hranu.

Ovog pravila pridržavaju se čak i oni koji nikada ne poste, ali se uglavnom okreću strandardnim jelima - ribi, krompir salati i prebrancu.

Da li ste znali da na Badnji dan uopšte nije dozvoljeno jesti ribu?!

Predlažemo vam izvrsnu trpezu koju možete da poslužite za Badnji dan, bilo da postite na vodi ili na ulju!

POSNA TRPEZA NA ULJU

Predjelo: Posna proja lukovača

Sastojci: 100 grama kukuruznog belog brašna, 3 vezice mladog crnog luka, 1 dl ulja, vode po potrebi, so po ukusu.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Glavno jelo: Posna sarma sa blitvom

Sastojci: 20 - 30 listova blitve (može i vinove loze), 200 g pirinča, šargarepa (možete dodati i pečurke, tikvice, soju), 1 velika glavica crnog luka, 1 veza svežeg peršuna i beli luk po ukusu, 1 manja šolja ulja, so, biber, aleva paprika, vegeta, malo vode.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Profimedia

Desert: Posna bela torta puna čokolade

Sastojci: 1 pakovanje rozen kora, 1 l sojinog mleka sa ukusom vanile, 3 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake, 200 g bele posne čokolade, 250 g margarina, 200 g šećera u prahu, 200 g pečenog mlevenog lešnika, 1 l biljne slatke pavlake.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Profimedia

Predlog posne trpeze na vodi pogledajte na sledećoj strani!

Ko kaže da u postu na vodi nema šta da se jede?

Ovo je naš predlog!

Predjelo: Pašteta od senfa i povrća posna na vodi

Sastojci: 300 g crvenog krompira, 100 g šargarepe, 50 g paškanata, manja glavica crnog luka, 50 g blanširanog kikirikija, kašika senfa, dva mala čena belog luka, malo soli, začini po ukusu.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Stil

Glavno jelo: Manastirska jota

Sastojci: 100 g pasulja, 250 g kiselog kupusa, 250 g krompira, 100 g paradajz pirea, glavica crnog luka, 50 g brašna, 50 g belog luka, so, biber.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Desert: Lešnik pufnice

Sastojci: 200 g šećera, 100 ml vode, 100 g mlevenih oraha, 100 g mlevenih, badema, 100 g mlevenih lešnika, 50 g seckanih pečenih lešnika, 50 g seckanih badema.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Profimedia