Napravite svojim ukućanima

Slasni praznični kolačići bez jaja i glutena: U njima uživaju apsolutno svi! (RECEPT)

Uvek je dobro imati nekoliko recepata za vegetarijance, kao i osobe koje teško podnose gluten. Ako zamenite maslac margarinom, ove ćete keksiće s mirisom Božića moći ćete da poslužite i veganima

Objavljeno: 24.12.2017. 20:53h 11:06h
Autor:
Foto: Profimedia

Sastojci za keksiće: 100 grama pirinčanog brašna 4 kašike maslaca 4 kašike mlevenih badema 4 kapiše heljdinog brašna mrvica soli 3 kašike meda (ili javorovog sirupa) vanila (po ukusu) cimet (ili mešavina začina za medenjake, po ukusu) ½ kafene kašičice praška za pecivo

Za nadev: marmelada ili džem po želji

Priprema:

1. Omekšali maslac promešajte s medom i začinima. Potom dodajte suve sastojke, pirinčano i heljdino brašno, so, prašak za pecivo i mlevene bademe.

2. Od smese umesite testo. Kuglu testa zamotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru nekoliko sati, a najbolje preko noći.

3. Testo razvucite između dva komada prijanjajuće folije. Ako pokušate pretanko da ga razvučete, testo će pucati.

4. Isecite testo modlicama po izboru u obliku zvezdica, cvetića, srca, jelkica ili kružića. Imajte na umu da pola keksića treba da ima rupu na sredini.

5. Stavite keksiće da se peku u prethodno zagrejanu rernu na 170 do 180 stepeni oko 10 do 15 minuta.

6. Dve polovine keksića spojite marmeladom ili džemom po želji. Prijatno!

Vasina torta: Omiljena srpska poslastica za svaku priliku! (RECEPT)