Probajte
Hristov venac: Savršena praznična torta od 3 fila! (RECEPT)
Predlog za Božićnu tortu!
Autor:
Približava se Božić i samim tim razmišljanje o prazničnoj trpezi. Donosimo vam idealnu poslasticu za vaše najmilije.
Sastojci:
Kore: 5 belanaca, 5, kašika šećera, 2 kašike kakaa, 2 kašike brašna, 1/2 kesice praška za pecivo
Fil I: 1l mleka, 12 kašika gustina, 150 šećera, 1 margarin (ili puter)
Fil II: 1/2 l mleka, 5 kašika gustina. 10 žumanaca, 10 kašika šećera, 1/2 margarina (ili putera), 10 čokoladnih bananica
Fil III: 250 g mlevenih oraha, 10 kašika vrelog mleka, 100 g istopljene čokolade, 1/2 margarina (125 g), 3 kutije punjenih rolera, 1/2 l slatke pavlake za dekor, i sok za natapanje kora
Uputstvo:
Kore: Navedeni sastojci su za jednu koru. Za tortu su potrebne su dve kore, pa duplirajte meru. Umutiti belanca, dodajte šećer, zatim dodati kakao, brašno i prašak za pecivo. Kore peći u većem plehu na 200 stepeni. Kore obavezno natapati sokom.
Fil I: Pomešajte gustin i šećer, dodajte malo mleka umutiti, preostalo mleko stavite da proključa. U ključalo mleko dodajte gustin, kuvajte dok se zgusne masa. Skinite sa šporeta ohladite, zatim dodajte umućen margarin.
Fil II: Pomešajte gustin, šećer i žumanca dodajte i malo mleka. Preostalo mleko stavite da proključa, pa u ključalo mleko dodajte gustin i žumanca, kuvajte dok se masa ne zgusne. Sklonite sa šporeta ohladite, dodati umućen margarin i iseckane bananice.
Fil III: Orahe popariti ključalim mlekom u koje smo dodali margarin i čokoladu da se istope.
Filovanje: Kora+pola belog fila +3 kutije rolera + druga polovina belog fila + druga kora + žuti fil + crni fil + oko torte šlag.
Pročitajte još:
Posna čokoladna torta: Toliko ukusna i sočna da će oduševiti sve! (RECEPT)
Sočna, ukusna i neodoljiva somborska torta: Bez nje ne može svečana trpeza! (RECEPT)
Čokoladna kokos torta: Sočna, izdašna, topi se u ustima! (RECEPT)