Jedini ispravan načiin

Celog života pogrešno kuvate pirinač: Evo kako se to pravilno radi!

Jednom usvojena tehnika kuvanja mnogo će vam značiti

Objavljeno: 14.12.2017. 19:34h 20:03h
Autor:
Foto: Shutterstock

Kuvanje pirinča zvuči kao jedan od najjednostavnijih poslova koje možete obaviti u kuhinji, međutim u stvarnosti, pirinač retko ko zna zaista dobro skuvati.

Ili je presuv ili pregnjecav, nekima uvek zagori, a nekima se toliko raskuva da više ni ne nalikuje na pirinač.

Jednom usvojena tehnika kuvanja mnogo će vam značiti ako se u vašoj kući pirinač jede često pa prestanite da kuvate ovu namirnicu 'odokativnom metodom' i naučite kako da skuvate ta mala bela zrna jednom zauvek.

Već dobro poznati recept govori da na šoljicu pirinča idu dve šoljice vode, a mnogi ljudi greše već u prvom koraku.

Hrana može da pomogne u lečenju nesanice: Jedite pirinač za kvalitetniji i duži san!

foto: Shutterstock

U čemu je caka?

Ako hladan pirinač ubacite u lonac s hladnom vodom i tek onda upalite vatru, teško ćete dobiti savršen pirinač.

Stručnjaci kažu da bi oba sastojka trebala biti topla pa sledite ovaj recept:

1. Suv pirinač grejite u loncu (na suvo ili na malo ulja) dok vodu grejete do ključanja u kuvalu ili drugom loncu.

2. Nakon što ste pirinač zagrejali minut ili dva, dodajte vruću vodu, prstohvat soli, promešajte i poklopite lonac dok ponovno ne provri.

3. Podignite poklopac, smanjite vatru i nastavite da kuvate uz mešanje dok voda ne ispari (pogledajte i koje je vreme kuvanja je naznačeno na pakovanju).

4. Ugasite vatru kad pirinač dobije željenu teksturu, a ako želite posebno mekan pirinač, poklopite lonac i pustite da se pari još pet minuta - bez vatre, naravno!