Stručnjaci upozoravaju - oprezno sa gljivama
Duge i obilne kiše na području Zapadne Srbije dovele su do bujanja gljiva, pa su berači masovno krenuli u njihovo sakupljanje, uglavnom u šumskim sredinamna. Ipak, stručnjaci upozoravaju da nestručni izbor, neadekvatno poznavanje vrsta i nesavesno stavljanje u promet dovodi do značajnog porasta trovanja.
Izvor: Jovana Matejić
Prema rečima savetodavca u Poljoprivrednoj stanici "Ovčar" Branka Tanaskovića, neophodna je maksimalna opreznost u korišćenju ovih biljaka za ishranu. U slučaju da dođe do pojave simptoma i znakova trovanja, treba se odmah obratiti zdravstvenoj ustanovi. "Trovanje može biti posebno opasno ukoliko se ne prepozna na vreme. Razlog više je što su znaci istog odloženi, u većini slučajeva od 8 do 12 sati, a nakon toga kreću bolovi u trbuhu, povraćanje i dijareja ", rekao je Tanasković Tanjugu, naglasivši da se tek posle trećeg dana registruju toksična oštećenja jetre i bubrega. On je ukazao da se korisnici i berači pečuraka, pri odabiru primeraka pronađenim u prirodi, ne rukovode samo opisima i fotografijama istih iz literature ili na internetu, već da uz dobro iskustvo i savet stručnog lica iz nekog od gljivarskih društava krenu spremni na teren. Tanasković savetuje i da se pri organizovanom plasmanu pečuraka treba povezati sa nekom od registrovanih firmi za njihovu distribuciju. "Kupovinu gljiva treba obavljati kod ovlašćenih prodavaca, sa jasnom deklaracijom proizvodnje i pakovanja proizvoda", naglasio je Tanasković.
Tanjug