dNEVNICI OTKRILI PRAVU ISTINU O PORODIČNOM ŽIVOTU SLAVNOG PISCA

48 godina živeli u nepodnošljivom paklu: Buran brak Sonje i Lava Tolstoja! (FOTO)

Kada su dospeli u srednje godine, sudeći po zabeleškama u njihovim ličnim dnevnicima, čini se da im je brak prerastao u nepodnošljiv pakao, pa su u istoj kući živeli poput dva neprijatelja

Objavljeno: 19.11.2017. 11:27h 12:20h
Autor:
Foto: Profimedia

Samo nedelju dana pre venčanja, ruski pisac Lav Tolstoj, u to vreme tridesetčetvorogodišnjak, pokazao je svoj lični dnevnik verenici Sofiji (Sonji), koja je tada imala samo sedamnaest godina. Nju je porazilo kada je na tim stranicama otkrila pojedinosti Tolstojeve raskalašne i problematične seksualne prošlosti, uključujući i strasnu ljubavnu vezu sa jednom meštankom, koja mu je rodila vanbračno dete.

Sonja je potom zapisala u svom dnevniku: "On uživa da me muči i gleda kako plačem… Šta mi to radi? Malo-pomalo sasvim ću se udaljiti od njega i zagorčati mu život." Sonja je ovu odluku donela dok su još trajale pripreme za venčanje.

Dok ovo ne uradimo, osuđeni smo na nesreću: Tolstoj odavno objasnio suštinu srećnog života!

foto: Profimedia

Ovaj zloslutni početak bio je emocionalni preludijum u brak dug četrdeset osam godina. Burna i epska bračna borba Tolstojevih presecana je dugim primirjima tokom kojih je Sonja rodila čak trinaestoro dece i dešifrovala i uredno prepisivala piščevih nečitko napisanih dvadeset jednu hiljadu stranica romana, uključujući "Rat i mir" i "Anu Karenjinu".

Najlepša ljubavna priča sa najtragičnijim krajem: Slavni glumac nikada nije preboleo suprugu! (FOTO)

foto: Wikipedia

I pored njene odane službe tokom tih godina, Tolstoj je u svom dnevniku o Sonji napisao sledeće: "Plaše me i muče njena nepravičnost i tihi egotizam.” A Sonja je u svom dnevniku uzvraćala: "Kako neko može da voli insekta koji ga neprestano bode?"

Kada su dospeli u srednje godine, sudeći po zabeleškama u njihovim ličnim dnevnicima, čini se da im je brak prerastao u nepodnošljiv pakao, pa su u istoj kući živeli poput dva neprijatelja. Pred kraj Tolstojevog života Sonja je napisala: "Svakog dana stižu novi udarci koji mi razdiru srce i skraćuju život."

Muž je tukao u trudnoći, izvršila samoubistvo: Tragična sudbina slavne pesnikinje! (FOTO)

foto: Wikipedia

Tolstoja je smrt zadesila dok je usred noći bežao iz njihove zajedničke kuće. On je živeo 82 godine, Sonja ga je nadživela za devet godina i umrla je u svojoj 74. godini.