Ukus našeg detinjstva

Sočne i ukusne tatlije: Pirotski slatkiš bez konkurencije! (RECEPT)

Ukoliko ste bili te sreće da ste imali baku koja je živela na jugu Srbije, sigurno se sećate ovog slatkog gastronomskog specijaliteta

Objavljeno: 15.11.2017. 13:58h 14:14h
Autor:
Foto: Shutterstock

Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima jedinstvenih šara, sočnom i slikovitom govoru i, naročito, gastronomskim specijalitetima.

Za ovu omiljenu poslasticu u pirotskom kraju potrebno je:

250 ml vode 250 ml mleka 300 g oštrog brašna 1 limun 7 žumanaca 7 belanaca ulje

U sud sipati vodu i mleko. Prokuvati, pa polako sipati brašno. Skloniti, dobro izmešati i dodati limunovu koru. Kada se masa prohladi, u nju umešati 7 žumanaca, jedno po jedno, mutiti, pa u to pažljivo umešati sneg od 7 belanaca i dalje mešati da se izjednači.

Tatlije istiskivati u vrelo ulje pomoću šprica i ispržiti ih da budu rumene. Posle toga svaku tatliju zamočiti u vreli šerbet i poređati jednu uz drugu u tepsiju.

Šerbet se pravi tako što se 750 g šećera i 500 ml vode stave da se kuvaju 10 minuta.

Baklava od maka: Originalni recept iz kuhinje Eparhije šabačke!