SaMO ZA ODRASLE

Šumadijska torta po receptu naših baka: Neobičan slatkiš sa rakijom, medom i šljivama!

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

10 palačinki, 300 g mlevenih oraha, 100 ml bagremovog meda, 100 ml mleka, 500 g suvih šljiva, 50 ml rakije prepečenice, 150 ml slatke pavlake, 4 belanca, 250 g šećera, kesica vanilin šećera

Priprema:

Orahe prelijte vrućim mlekom, dodajte med i vanilin šećer. Zatim dodajte 400 grama sitno sečenih šljiva koje ste prethodno prelili rakijom. Kada se fil ohladi, dodajte ulupanu pavlaku i filujte palačinke, te ih slažite jednu na drugu kao tortu.

Belanca i šećer dobro umutite u čvrsti sneg i premažite celu tortu i ukrasite preostalim suvim šljivama iz prepečenice. Tortu zatim stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pecite oko četiri minuta da blago porumeni i dobije vatrenu boju.

Baklava kakvu do sada niste probali: Najlepša slatka pita sa suvim šljivama! (RECEPT)

Ova torta je tradicionalni slatkiš iz Šumadije, koji karakterišu namirnice koje su upravo sa ovog područja, suve šljive, med, rakija prepečenica... Vole je svi putnici namernici, a pošto se jednostavno priprema, ovo je prava prilika da obradujete najmilije