Vodite računa

Kad u kući nestane struja: Ne smete da pravite ovih 6 fatalnih grešaka!

Samo jedna greška i kad struja dođe, može doći do jakog električnog udara

Objavljeno: 16.09.2017. 17:18h
Autor:
Foto: Shutterstock

Nestanak struje u domu može da nas iznenadi i poremeti nam rutinu, ali i primora nas da pribegnemo nekim privremenim rešenjima dok se struja ne vrati.

Ali, baš tada pravimo i neke greške koje mogu da ugroze našu sigurnost!

Zbog bezbednosti vas i vaših ukućana, ali i kako biste sprečili mogućnost štete i olakšali sebi dok struja ne dođe, nikada više nemojte da pravite sledeće greške:

1. Korišćenje sveća Paljenje sveća kada nestane struje čini se kao klasično rešenje, ali to nikako nije najsigurnija opcija. Deca ili kućni ljubimci lako mogu da sruše sveću i nikada ne biste smeli da je ostavite bez nadzora kada idete iz sobe u sobu. Pazite i kada rukujete sa držačima sveća, koji mogu da postanu veoma vrući ukoliko ostavite da sveća gori predugo. Umesto sveća, bolje rešenje biće da na određena mesta u domu gde vam je svetlo najpotrebnije stavite ručne svetiljke na baterije.

Kako da vam cela kuća zamiriše od klima uređaja: Ovaj trik oduševljava svakoga ko proba!

foto: Shutterstock/Ilustracija

2. Ostavljanje većih aparata uključenim u struju Čim nestane električne energije, isključite iz struje sve veće aparate u domu, poput televizora, računara i sličnih aparata, a manje samo možete da ugasite, poput lampi i radija. To je važno, jer ukoliko svi aparati ostanu uključeni, kada se struja vrati može doći do strujnog udara koji će spržiti elektronske naprave ili preopteretiti strujno kolo u vašem domu.

3. Prečesto otvaranje frižidera ili zamrzivača Ukoliko tokom nestanka struje ne otvarate frižider ili zamrzivač, hladan vazduh će ostati unutra i sprečiti da se namirnice pokvare. Štaviše, neotvoren frižider može da održava odgovarajuću temperaturu barem četiri sata, a u dobrom zamrzivaču namirnice mogu biti sigurne i do dva dana. Ako do nestanka struje dođe kada je napolju vruće, preporučuje se da staviti prekrivač na frižider i zamrzivač, koji će poslužiti kao dodatni sloj izolacije.

Oni znaju ono što smo mi zaboravili: Zbog ovoga se u Skandinaviji dobro živi!

foto: Shutterstock

4. Ne dozvolite da se slavine previše ohlade Ukoliko struje nestane tokom zime, postoji opasnost da se voda u slavinama zamrzne, što može dovesti do pucanja slavina. Dok su pipe u novijim i renoviranim kućama verovatno pravilno izolovane, u starijim kućama dobro je proveriti pipe u podrumu, garaži i spoljni vodovod. Ako su pipe neizolovane umotajte ih u izolacijsku penu, stare prekrivače ili preškire i ostavite da voda lagano curi, kako biste smanjili rizik od smrzavanja.

5. Ne smete da koristite svu vodu odjednom Kod dužeg nestanka struje, toplu vodu treba trošiti umereno jer može doći do njenog nedostatka. Stoga, kako u vašem domu ne bi ponestalo vode, budite štedljiviji s vodom kada se tuširate i puštate vodu na WC šolji.

6. Preterano korišćenje mobilnog Kako biste skratili dosadu dok nema struje, možda ćete i posegnuti za mobilnim kako biste surfovali internetom ili igrali igricu, ali pripazite da ne preterate i da vam se na telefonu ne potroši baterija. A u ovakvoj situaciji svakako je dobro uz sebe imati mobilni sa punom baterijom, u slučaju da morate da obavite hitan poziv. Kako biste dodatno sačuvali bateriju, isključite sve aplikacije koje trenutno ne koristite.

Jedan krompir može da osvetljava kuću 40 dana: Otkriće naučnika maksimalno štedi struju!