Oduševiće vas ukus
Baklava od maka: Originalni recept iz kuhinje Eparhije šabačke!
Mak je izuzetno zdrav i ovo je prilika da napravite na potpuno nov način ovaj desert
Autor:
Ove baklave su recept iz kuhinje Eparhije šabačke, jedna od najlepših poslastica koja se sprema pogotovo za praznike u vreme posta. Mak je izuzetno zdrav i ovo je prilika da napravite na potpuno nov način ovaj desert.
Sastojci: 500 g kora za baklavu, 150 g oraha, 150 g maka, 1 kesica cimeta, 300 g šećera, 0,5 l vode, 1 limun, 1 vanilin šećer
Priprema: Pleh u kome će se peći baklava namazati uljem i u njega staviti dve kore naprskane uljem. Kore posipati nadevom od oraha, maka i kesicom cimeta. Tako ređati naizmenično nauljene kore, pa fil i sve dok se ne potroši materijal i na kraju ostaviti dve kore za odozgo. Baklavu iseći oštrim nožem ukoso na trouglove, preliti uljem i staviti da se peče u zagrejanoj rerni oko 50 minuta.
Pečenu baklavu preliti prohlađenim sirupom od 300 g šećera, 0,5 l vode, 1 kesice vanilin šećera i soka od 1 limuna i vratiti u isključenu rernu. Baklavu izvaditi posle 15 minuta i služiti hladnu.
Meke galete po receptu Džejmija Olivera: Ukusni zalogaji za pamćenje!