Biser za sve gurmane

Pirotska posna banica: Najukusniju pitu s juga Srbije morate bar jednom probati! (RECEPT)

Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima jedinstvenih šara, sočnom i slikovitom govoru i, naročito, gastronomskim specijalitetima

Objavljeno: 22.08.2017. 19:48h 21:08h
Autor:
Foto: Shutterstock

Priprema: Pomešati belo kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo, 100 ml ulja i 250 ml mlake vode da se dobije gušća masa. Pomešati vodu i ulje za premazivanje i staviti sa strane. Ostaviti 2–3 najdeblje kore za pokrivanje.

U nauljen pleh u kojem pečete pite ređati prvo nekoliko praznih kora, tako što svaku premažete mešavinom ulja i vode. Onda na svaku drugu koru razmazati dobru punu kašiku fila, ali pre fila i tu koru premazati mešavinom ulja i vode. Sa korama koje ste sklonili sa strane pokrijte pitu i podvucite krajeve ispod nje tako da je lepo ušuškana. Na kraju je isecite na kocke. Peći na 200° oko 40 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati je sa 1–2 kašike mešavine ulja i vode, pa vratiti u rernu još koji minut.

Recept za najukusnije slane galete: Poželećete da ih stalno pravite!