Probajte

Knedle sa šljivama od griza: Jednostavne, brze i neverovatno ukusne!

Sezona rane šljive počela je uveliko sortama poput Čačanske rane šljive, Rut geršteter, a uskoro nam pristiže i čuvena Čačanska lepotica

Objavljeno: 07.08.2017. 20:56h 20:58h
Autor:
Foto: Profimedia

Ove tri sorte dovoljno su dobra tri razloga zbog kojih bi trebalo da probate najjednostavniji, najbrži i najukusniji način za pravljenje knedli sa šljivama, čuvenih gomboca, kako ih još nazivaju u Vojvodini.

Zaboravite na knedle sa šljivama: Hrskavo testo sa voćem koje se topi u ustima (FOTO)

Zaboravite na guljenje i kuvanje krompira, jer za OVE knedle nije vam uopšte potreban krompir! Takođe, ovo testo možete zamrznuti i skuvati gotove knedle bilo kad tokom godine.

Sastojci:

– pola litre mleka

– 250 grama griza

– oštrog brašna po potrebi

– 1 jaje

– kašika šećera

– pakovanje prezli ili prepečene hlebne mrvice ako imate starog hleba

– iscepane šljive– polovina praška za pecivo– malo ulja za kuvanje

Priprema:

Skuvajte griz u mleku koje ste prethodno zasladili kašikom šećera. Ostavite griz da se ohladi, a potom mu dodajte jaje, brašna toliko da testo bude kompaktno za valjanje i da se ne lepi, zajedno sa praškom za pecivo.

Pospite radnu površinu brašnom, a onda smesu od testa uvaljajte u valjak. Secite valjak od testa na parčiće od oko 5 cm i od njih pravite krugove. U sredinu svakog kruga stavite pola šljive ili celu šljivu, kako više volite, pa ih zatvorite u loptu, odnosno knedlu.

Stavite vodu da provri i u nju sipajte malo ulja. Tek kad voda pusti ključ stavite knedle i pošto isplivaju na površinu, ostavite ih 5 min. da vriuckaju.

Propržite hlebne mrvice pa gotove knedle čim izvadite iz vode uvaljajte u njih. Odgore ih možete posuti kristal šećerom i tako servirati.

Knedle bez šljiva: Najukusniji slatkiš za ljubitelje džema! (RECEPT)