Kulturno nasleđe

Turska kafa na listi UNESKO

Kafa se u Turskoj meša u hladnoj vodi i kuva zajedno as šećerom, dok se na Balkanu zasipa ključalom vodom a šećer se dodaje priliko serviranja

Objavljeno: 30.10.2013. 16:24h 21:50h
Autor:
Foto: Thinkstock

Odbor za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), glasaće na sednici koja će biti održana od 2. do 8. decembra u Bakuu o uključivanju turske kafe (kahve) na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Izvori u UNESKO očekuju pozitivan ishod glasanja, objavila je agencija Anadolija. Na listu zaštićene svetske nematerijalne baštine ranije su iz Turske uključeni svadbeno jelo keskek, Bektašijska tradicija, derviški ples Semah, Karadžoz i Hadživat, rvanje Kirkpinar i tradicija ašikovanja.

Kafa (kahva) se u Turskoj meša u hladnoj vodi i kuva zajedno sa šećerom, dok se kafa na Balkanu najčešće zasipa ključalom vodom, a šećer se dodaje prilikom serviranja.