Kulturno nasleđe
Turska kafa na listi UNESKO
Kafa se u Turskoj meša u hladnoj vodi i kuva zajedno as šećerom, dok se na Balkanu zasipa ključalom vodom a šećer se dodaje priliko serviranja
Autor:
Odbor za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), glasaće na sednici koja će biti održana od 2. do 8. decembra u Bakuu o uključivanju turske kafe (kahve) na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Izvori u UNESKO očekuju pozitivan ishod glasanja, objavila je agencija Anadolija. Na listu zaštićene svetske nematerijalne baštine ranije su iz Turske uključeni svadbeno jelo keskek, Bektašijska tradicija, derviški ples Semah, Karadžoz i Hadživat, rvanje Kirkpinar i tradicija ašikovanja.
Kafa (kahva) se u Turskoj meša u hladnoj vodi i kuva zajedno sa šećerom, dok se kafa na Balkanu najčešće zasipa ključalom vodom, a šećer se dodaje prilikom serviranja.