Domaće

Ovako se pravi feta sir: Originalan recept iz srca Grčke!

Stiže nam leto, što znači da ćemo jesti grčku salatu u velikim količinama

Objavljeno: 15.05.2017. 14:54h 18:54h
Autor:
Foto: Thinkstock

Originalno, feta sir se pravi od kozjeg mleka, ali ni od kravljeg neće biti ništa lošiji, piše Lepa & Srećna.

Sastojci: 2 l mleka; 1 kašika jogurta; 2 kašike sirila; pola kašičice soli.

Za surutku: 5 kašika soli na pola litra surutke

Zagrejte mleko do 30 stepeni Celzijusa, povremeno mešajući da se ravnomerno ugreje. Ukloniti s ringle, dodati jogurt razblažen s kašikom mleka, promešajte dobro, poklopite i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi.

Dodajte sirilo, promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći. Ujutru isecite usireno mleko na kockice, ostavite da stoji petnaestak minuta pa procedite kroz gazu i ostavite da otkaplje 2-4 sata. Surutku sačuvajte. Zatim premestite na hladno mesto a sutradan odmotajte sir i u činiji ga izmešajte sa pola kašičice soli.

Na dno plitke cediljke stavite čistu gazu, sipajte sir pa prekrijte gazom i pritisnite nečim teškim. Ostavite preko noći na hladnom. Sutradan isecite kocke sira, prelijte posoljenom surutkom i ostavite u frižideru. Tako pripremljen sir treba da zri 5 dana.

Večera gotova za 15 minuta: Mekani mafini punjeni kremastim sirom! (RECEPT)